KOLEGIJALNA MARINA PENDEŠ

Tko je ministrica koja je u BiH probila led za Krstičevića?

17.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Damir Krstičević, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane, djelovao je prilično opušteno za vrijeme posjeta Međugorju s obzirom na spekulacije da mu na teritoriju BiH prijeti uhićenje zbog navodnih zločina koje su počinile postrojbe IV. gardijske brigade kojom je zapovijedao. U društvu Marine Pendeš, ministrice obrane BiH, na čiji je poziv došao u Međugorje, Krstičević se vjerojatno osjetio zaštićenim. Svojim čvrstim držanjem i jasnim izjavama Pendeš je u drugi plan gurnula hrvatskog ministra koji nije decidirano odgovorio na novinarsko pitanje je li ga bilo strah ući u BiH

'Što se tiče straha i prelaska granice, kao što sam i očekivao, to je sve bilo normalno', kazao je Krstičević napominjući da je on ministar zemlje članice NATO-a i EU-a, opredijeljen za mir i stabilnost u regiji te potporu BiH. Upitan zašto nije otišao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je opet bio neodređen pa je u pomoć kolegi iz susjedstva priskočila ministrica Pendeš

'Ja sam ga pozvala, došao je zato što sam ga ja pozvala; i Međugorje je u Bosni i Hercegovini. Nije samo Sarajevo BiH', kazala je ministrica obrane BiH.

Marina Pendeš do jučer je bila nepoznata široj javnosti u Hrvatskoj, a nakon što je pozivom Krstičeviću jednokratno probila led u odnosima Hrvatske i BiH, mnogi su o njoj poželjeli saznati informaciju više. 

Od Saveza komunista, preko HVO-a, do HDZ-a BiH

Prije raspada Jugoslavije, ta 52-godišnja Hrvatica iz Travnika bila ječlanica Saveza komunista Jugoslavije (od 1987. do 1989.). Diplomirala je na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu 1988. te se dodatno stručno obrazovala u Hrvatskoj, Sloveniji i SAD-u. Pohodila je brojne konferencije, između ostalih i u organizaciji NATO-a, Europske unije te OESS-a, na temu upravljanja, javne službe, administrativne reforme, uključivanja žena u sigurnosnu politiku. U dva je navrata pohodila i konferencije Svjetskog udruženja ženskih katoličkih organizacija (WUCWO).


Prvo radno mjesto našla je u Tehničko-remontnom zavodu Travnik u kojem je do 1992. bila samostalna konstruktorica. Za vrijeme rata u BiH priključila se Hrvatskom vijeću obrane, kao 'oficir'. To je naglasila i na radnom sastanku u Međugorju. 'Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane, ja osobno i moja stranka svaki zločin osuđujemo i on mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, vidjet ćete da se ponekad selektivno pristupa', istaknula je Pendeš komentirajući optužnice protiv hrvatskih branitelja.

Učlanila se u HDZ BIH 1996., a danas je članica Središnjeg odbora, Nacionalnog Vijeća i Predsjedništva stranke.

Oslobođena optužbi

Nakon rata radila je kao voditeljica odjela za HT Srednja Bosna - Vitez, a potom je prešla u državni sektor - prvo kao vijećnica u Općinskom vijeću Viteza, a onda i kao zastupnica u Skupštini Županije Središnja Bosna (ŽSB). U izvršnu vlast vinula se 2003. kao ministrica prostornog uređenja, obnove i povratka ŽSB-a, a više od 10 godina bila je zamjenica ministra obrane BiH.

Ministricom obrane imenovana je u ožujku 2015., a u srpnju je optužena za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave; Tužiteljstvo BiH optužilo je Marinu Pendeš da je kao zamjenica ministra svom savjetniku i stranačkom kolegi Ivi Miri Joviću omogućila primanje plaće i drugih naknada iako nije redovito dolazio na posao. Optužena je da je tajnici u Ministarstvu obrane BiH naložila da registrira njegovu pristutnost na poslu iako on nije redovno dolazio.

Temeljem toga, zastupnik SDP-a u državnom Parlamentu Mirsad Mešić zatražio je njezinu ostavku, baš kao i bivši ministar obrane Zekerijah Osmić. U srpnju ove godine Marina Pendeš oslobođena je optužbi, što je pozdravila kao potvrdu da pravosudna tijela jasno razaznaju što je nezakonita radnja i kriminal te kao poruka svima koji pokreću politički motivirane postupke da u svojim nakanama neće uspjeti.

Iako je jučer u Međugorju upozorila na 'selektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina u BiH', njezina vjera u pravosuđe nije poljuljana. U intervjuu Večernjem listu, pozivajući na procesuiranje zločina nad Hrvatima Središnje Bosne, Pendeš je kazala da u potpunosti vjeruje u pravosudne institucije BiH.

Nada se da će svi odgovarati za svoja nedjela, a 'svi oni koji se nevini nalaze u pritvorima ili protiv kojih se spremaju politički montirane optužnice konačno biti pušteni živjeti u miru i slobodi, za što su se i borili'.

'Smatram spornim način na koji su i vrijeme kada su privedeni pripadnici HVO-a na području Posavske županije te očekujem da se nepristrano istraže i sankcioniraju i brojni zločini u Središnjoj Bosni (Križančevo Selo, Buhine Kuće, Maljine, Bikoši, Bugojno...) te sva stratišta diljem BiH u kojima je stradalo nedužno stanovništvo', izjavila je ministrica Pendeš.