PROSVJED PROTIV ISTANBULSKE

Tko je Marija Lukačin, majka šestero djece koja je grmjela protiv Plenkovića

26.03.2018 u 13:11

Bionic
Reading

'Znam ja čitati i ne treba mi Andrej Plenković interpretirati ono što sam pročitala', grmjela je Marija Lukačin pred tisućama prosvjednika protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u subotu na glavnom zagrebačkom trgu. Iako je Lukačin posljednjih dana postala zaštitno lice inicijative Hrvatska protiv Istanbulske, o svom angažmanu, poslu i obitelji ne želi govoriti. No otkrili smo neke pojedinosti iz njezina života

Marija Lukačin do prije nekoliko dana bila je javnosti potpuno nepoznata da bi se prometnula u zaštitno lice inicijative čiji je subotnji prosvjed okupio pet tisuća, prema policijskim računicama, do 50 tisuća prosvjednika, prema tvrdnjama samih organizatora.

Zanimljivo je da je prosvjed u ime inicijative najavila Rozalija Bartolić, predsjednica Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za Zagreb i Zagrebačku županiju, da bi se nekoliko dana kasnije Bartolić posve izgubila iz medijskog prostora, a glavnu konferenciju za medije uoči prosvjeda održalo je troje javnosti do tada nepoznatih ljudi, među njima najistaknutija Marija Lukačin, koja je održala i govor na prosvjedu.

U međuvremenu se u inicijativu uključila i Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, poznata po ranijim iznimno organiziranim inicijativama i prosvjedima. Lukačin je očito njezin izbor s obzirom na to da je autorica kolumni o majčinstvu 'Mama za pet' na portalu narod.hr, koji je pokrenula upravo udruga U ime obitelji.

Iako je poznato to da je majka šestero djece te da je vlasnica IT tvrtke, što je sama istaknula, više detalja o njoj ne zna se. Pokušali smo s njom stupiti u kontakt, no nismo uspjeli, a bliske joj osobe kažu da ne misli davati previše izjava.

Ako je suditi prema javno dostupnim podacima, Lukačin se školovala na Zdravstvenom učilištu, smjer farmacija, od 1999. do 2002. godine, a deset godina kasnije upisuje Visoku školu za informacijske tehnologije.

Upravo je IT sektor njezina domena u kojoj je poslovno povezana sa svojim suprugom Kristijanom Lukačinom. Od 2005. do 2015. radi u tvrtki Nosco, koja se kasnije transformira u tvrtku Websolution Agency, registriranu pod imenom Web rješenja d.o.o., u kojoj je njezin suprug suvlasnik. Tvrtka ima 17 zaposlenih, a prema posljednjim dostupnim podacima, u 2016. ostvarila je prihode od gotovo tri i pol milijuna kuna, uz dobit od 33 tisuće kuna.

  • +46
Prosvjed protiv ratificiranja Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Lukačin je sama vlasnica obrta za usluge Edulab te je tajnica Hrvatske udruge Drupal korisnika. (Drupal je otvorena softverska platforma za upravljanje web sadržajem.)

'Mama koja baš i ne brine previše'

Uz sve to, Lukačin piše kolumnu pod nazivom 'Mama za pet'. Iz njezinih tekstova može se zaključiti kako stigne raditi, imati za današnje prilike velik broj djece i baviti se građanskim aktivizmom.

Osim što naglašava kako joj muž u svemu pomaže, Lukačin ne zagovara moderno roditeljstvo. Djecu, smatra, treba učiti tome da budu odgovorna, da sama rješavaju svoje probleme i brinu se za svoje obveze. Piše kako nema pojma koja je lektira na redu ili koje ocjene djeca imaju jer je škola njihova briga.

  • +5
Konferencija za novinare građanske inicijative 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije' Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

'Pitaju me drugi roditelji kako su djeca u školi? Odgovaram da ne znam, imam osjećaj da je sve u redu. Pitaju me koje lektire imaju i kako stignu odraditi sve obaveze? Opet odgovaram da ne znam, jer imam osjećaj da je sve u redu. Da nije, sigurna sam da bih znala jer imam takav odnos s djecom, bar za sada. Ljudima je nevjerojatno da ja ne sjedim svaku večer s njima i učim ih, da ne pišemo zadaće zajedno, da ne znam što im je za lektiru i da me iskreno nekako niti nije briga dok sve ide glatko. Ali znam skoro pa sve dogodovštine iz razreda, znam svaki novi vic koji su čuli u školi, znam svakog njihovog prijatelja – ako ne po izgledu, onda po imenu i po pričama', piše Lukačin.

Uz to, djecu su naučili da za sobom pospremaju i pomažu u kućanskim poslovima.

'Djecu treba pustiti da budu oni, da budu samostalni u svojim obavezama, ali isto tako da znaju gdje i kada će se obratiti za pomoć ako igdje u životu pogriješe, bilo to sada ili kasnije. Ne želim biti mama koja će im, kako se kaže, visiti nad glavom i gušiti ih svojim prisustvom', piše Lukačin u kolumni pod naslovom 'Mama koja baš i ne brine previše'.