ZBRAJANJE I ODUZIMANJE

Iz policije dodatno pojasnili procjenu od samo 5.000 prosvjednika

24.03.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Povodom prosvjeda protiv Istanbulske konvencije koji je službeno prijavljen od strane Udruge Udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije oglasila se i policija.

Policija navodi da je na oko desetak autobusa iz raznih dijelova Republike Hrvatske organizirano došlo na ovo javno okupljanje.

>>> Tisuće prosvjedovale protiv Istanbulske konvencije: Optužili Plenkovića za izdaju i zatražili da se odustane od ratifikacije

Za razliku od prosvjednika koji tvrde da ih se na Trgu bana Jelačića u nedjelju okupilo oko 70 tisuća, procjena policije znatno je niža.

Tisuće ljudi okupilo se na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Naime iz Policijske uprave Zagrebačke su priopćili da je oko 1.500 osoba bilo nazočno na Trgu žrtava fašizma gdje je prosvjed počeo te su nastavile kretanje do Trga bana Josipa Jelačića gdje ih se ukupno okupilo oko 5.000.

Navedeno je i da nije bilo policijskih postupanja policije.

  • +46
Prosvjed protiv ratificiranja Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Nekoliko sati kasnije PUZ se oglasio novim priopćenjem s dodatnim objašnjenjima kako su došli do broja od 5000 prosvjednika jer se čini da ih je bilo više, doduše ne ni 70 tisuća koliko su sami procijenili.

Policija tako navodi da procjenu o okupljenom broju sudionika donosi na temelju podataka o broju osoba koje su organizirano autobusima došle na ovo javno okupljanje u Grad Zagreb iz drugih dijelova Republike Hrvatske, potom podataka o broju sudionika koji se okupio na početnom mjestu održavanja javnog prosvjeda, odnosno Trgu žrtava fašizma te broju sudionika koji se kretao u prosvjednoj povorci od Trga žrtava fašizma do Trga bana Josipa Jelačića gdje se održao i središnji dio javnog prosvjeda za koje se moglo zaključiti da su sudionici javnog prosvjeda.

'Pored sudionika javnog prosvjeda, na Trgu bana Josipa Jelačića nalazio se i veći broj ostalih građana koji uobičajeno subotom prijepodne posjećuju središnji gradski Trg na kojem su se, istodobno s ovim javnim prosvjedom, održavale i druge aktivnosti sa zasebnim sadržajima nevezanim uz ovaj javni prosvjed', navode iz PUZ-a.

Procjena policije odnosi se samo na osobe koje su ciljano došle na ovo javno okupljanje, istaknuli su. 'Kao što smo ranije izvijestili javnost, prema procjenama policije tijekom današnjeg javnog okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića bilo je prisutno oko 5.000 prosvjednika', ponovili su iz policije.

foto pregled

Burni događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju