povlašteni tretman

Tko je i zašto dopustio da Bandić i Pripuz izađu sa suda na sporedni izlaz?

22.01.2020 u 23:20

Bionic
Reading

Milan Bandić i Petar Pripuz nakon suđenja za aferu Agram zgradu Županijskog suda napustili su na stražnji izlaz. I predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić misli da je o tome trebao biti obaviješten

Na zagrebačkom Županijskom sudu, samo je jedan - glavni ulaz i izlaz. I to od strane Zrinjevca. Uz njega, i dvoja su sporedna vrata. Jedna u Amruševoj, a druga u Petrinjskoj ulici.

Iako su optužene Milana Bandića i Petra Pripuza u srijedu na ulazu dočekali zvižduci - svejedno su na suđenje ušli na glavna vrata. Ondje su prošli uobičajeni pregled, koji prolaze svi koji na sud dolaze, ali nisu poslije suđenja, kroz njih - napustili sud.

Zašto su Bandić i Pripuz na glavni ulaz ušli, a poslije suđenja zgradu Županijskog suda napustili na sporedni izlaz koji vodi na Petrinjsku ulicu, njihovi odvjetnici, koji su na glavni ulaz i ušli i izašli, tvrde, ništa ne znaju.

"Ja nisam primijetila da je bilo tko izašao na stražnja vrata", rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Milana Bandića.

Na pitanje postoje li posebne privilegije za gospodina Bandića, opet je rekla da to nije vidjela.

Ni sutkinja, ali ni predsjednik suda Ivan Turudić, koji također koristi glavna vrata, pojma nisu imali.

"Za pretpostaviti je da je tu odluku donijela Pravosudna policija iz sigurnosnih razloga. Smatram da sam o navedenom trebao biti izvješten kao predsjednik suda, a isto tako i sutkinja Rahela Valentić, kao predsjednica sudskog vijeća" poručio je Turudić za Dnevnik Nove TV.

Ako su odgovorni i za sigurnost ispred suda. Zanimljivo je da sigurnosni razlozi - nisu postojali kad je nakon izricanja presude Davidu Komšiću na istom sudu došlo do incidenta između obitelji žrtve, i navodnih prijatelja osuđenog. Kao ni što je nakon suđenja Branimiru Glavašu, došlo do prepirke svjedoka, Glavaša i njegova sina - ispred istog suda.

Kad je ročište Bandiću završilo, prosvjednika ispred suda više nije bilo - pa ostaje nejasno, tko bi to mogao ugroziti - njegovu sigurnost.

  • +9
Prosvjednici s transparentima protiv Milana Bandića ispred Županijskoga suda u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX