LOKALNI IZBORI

Tko je HDZ-ov adut za preuzimanje vlasti u Zagrebu nakon 17 godina

21.11.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Andrija Mikulić, Drago Prgomet, Zlatko Hasanbegović ili netko četvrti. HDZ još nije odlučio tko će mu biti kandidat za gradonačelnika. U posljednja dva izborna ciklusa, otkako se gradonačelnici biraju neposredno, HDZ je nudio ljude koji su služili za popunjavanje izbornih listića. Njima bi zadovoljavao formu, a HDZ-ovi birači bi zaokruživali Bandića ili nisu izlazili na izbore. Nakon što sedamnaest godina nisu imali svog čovjeka na čelu Zagreba, u HDZ-u su uvjereni da je sad vrijeme. Ali ni pola godine prije izbora ne znaju tko će im ući u utrku

Sedamnaest godina. Toliko će se iduće godine navršiti kako je HDZ posljednji put imao svog gradonačelnika.

'Rođen sam, završio i osnovnu i srednju školu za mandata Milana Bandića', mogli bi reći oni koji će biti maturanti nagodinu.

Zagrepčani su u tih 17 godina birali SDP, a kad je Bandić zaigrao solo igru, birali su njega. HDZ je uglavnom bio opozicija. Zagrebačka kriza koju su prouzrokovali sredinom devedesetih, nakon toga smjena njihove posljednje gradonačelnice Marine Matulović Dropulić početkom 2000., zbog čega je Zagreb osamdesetak dana imao povjerenika Josipa Kregara, dovela je HDZ u poziciju da u metropoli bude statist. Iako je, posebno otkad se gradonačelnik bira neposredno, u posljednja dva ciklusa, i njihova mašinerija bila ta koja je Bandiću dala vjetar u leđa.

HDZ je na tim izborima uglavnom nudio kandidate kojima je u startu bila namijenjena uloga popunjavanja izbornog listića. Njihovi birači nisu izlazili ili su zaokruživali Bandića. Koga će ponuditi za predstojeće izbore, još se ne zna. Ono što nije tajna je to da bi se rado u utrci vidio Andrija Mikulić, šef zagrebačke organizacije i od svibnja ove godine predsjednik Skupštine Grada Zagreba. Njegovim imenovanjem i službeno je oformljen brak koji je u ilegali bio dulji niz mjeseci između stranke Milana Bandića i HDZ-a.

Međutim, želje su jedno, a stvarne mogućnosti drugo jer od Mikulića je kao političar prepoznatljiviji i SDP-ov Davor Bernardić. A to sve govori. Stoga nije ni čudo da se iz redova HDZ-a može čuti da se kao kandidati spominju Drago Prgomet, Zlatko Hasanbegović, a nije nemoguće da se u konačnici pojavi netko sasvim neočekivan.

Kako stranka još nije donijela odluku o tome tko će biti kandidat, Mikulić je odlučio sam pogurati svoju kandidaturu i potegnuo je pitanje preimenovanja Trga maršala Tita u Kazališni trg koju je Bandić vješto zaobišao kazavši kako će o svemu odlučiti građani na referendumu. Uz to Mikulićeva ideja pala je već na prvoj stepenici - skupštinskom Odboru gdje je Bandićeva zastupnica bila suszdržana, pa se preimenovanje neće naći na Skupštini.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da šef HDZ-a Andrej Plenković nije bio sretan zbog Mikulićeve inicijative.

'Plenković ima strategiju po tom pitanju, a to je da se ne izjašnjava o ideološkim i svjetonazorskim pitanjima. Mikulić je sigurno upoznat s tim da se Hasanbegović spominje kao opcija pa se želi bolje pozicionirati', istaknuo je Puhovski.

Mišljenja je i da je Hasanbegović win-win pozicija za Plenkovića jer s njim u slučaju pobjede i poraza dobiva.

'Bude li racionalno vodio politiku, Hasanbegović će biti kandidat. Ali racionalnost i politika ne idu uvijek skupa. Hasanbegović ima relativno ograničene šanse protiv Bandića. Ako dobije i izgubi, Plenković će ga se riješiti. Pobijedi li, postat će lokalni političar, a ako izgubi, riješit će ga se zauvijek', smatra Puhovski.

Na opasku da pozicija gradonačelnika Zagreba nije zanemariva i da je praktički druga izvršna funkcija u državi Puhovski navodi da smo svi vidjeli koliku je težinu na parlamentarnim izborima imao Bandić.

Upitan kako gleda na mogućnost da Prgomet postane HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, Puhovski smatra da on nema nikakve šanse.

'HDZ se smatra dovoljno neurbanom strankom da im može odgovarati samo kandidat koji je rođen u Zagrebu', kazao je Puhovski i dodao da je za HDZ bolje da što kasnije izađe s imenom kandidata jer će njegova pojava sve, osim Bandića, dovesti u defenzivu.