i obitelji džihadista

Tisuće Sirijaca će napustiti prenapučeni izbjeglički kamp Al-Hol

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2020 21:42
  • Objavljeno 05.10.2020 u 21:42
Kamp al-Hol

Kamp al-Hol

Izvor: Profimedia / Autor: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia

Tisuće Sirijaca, među kojima i obitelji džihadista iz Islamske države (IS) bit će pušteni iz prenapučenog izbjegličkog kampa Al-Hol na sjeveroistoku Sirije, objavile su lokalne kurdske vlasti.

Posljednjih mjeseci nekoliko nevladinih organizacija je upozoravalo na loše životne uvjete i nedostatak medicinske njege u Al-Holu, gdje u najvećoj oskudici živi 64.377 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Među njima je 24.300 Sirijaca, tisuće Iračana, ali i drugih stranaca i djece. Neki su pobjegli pred borbama Kurda i IS-a i nemaju kamo otići, a drugi su članovi obitelji džihadista.

"Sirijci će napustiti kamp Al-Hol i ostat će samo stranci", rekao je Rijad Derar, dopredsjednik Sirijskog demokratskog vijeća, političkog ogranka vojne koalicije kojom dominiraju Kurdi koji kontroliraju sjeveroistok Sirije. 

"Sirijske obitelji boraca IS-a također će biti oslobođeni", dodao je, ali nije precizirao pojedinosti o načinima i kada će se provesti ta inicijativa u koju nisu uključeni borci u zatvoru.  

Derar je dodao da i Iračani mogu otići ako žele, ali brojni među njima žele ostati, jer se boje zatvora u Iraku zbog navodnih veza s IS-om.  

U kampu Al-Hol je posljednjih mjeseci bilo sigurnosnih incidenata u koje su bili uključeni pobornici IS-a, više pokušaja bijega i napada na čuvare ili djelatnike nevladinih organizacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!