potvrdio kurdski dužnosnik

Više od 200 Sirijaca napustilo logor Al-Hol

08.12.2019 u 15:47

Bionic
Reading

Oko 200 Sirijaca, uglavnom žena i djece, napustilo je u nedjelju logor Al-Hol na sjeveroistoku zemlje u kojemu su smješteni raseljeni Sirijci ali i članovi obitelji boraca Islamske države, rekao je visoki kurdski dužnosnik.

Kurdske snage vode nekoliko logora u kojima su smještene raseljene osobe, tisuće civila koji su pobjegli pred borbama i pred džihadistima.

Kurdske vlasti, koje kontroliraju područja na sjeveru i sjeveroistoku Sirije, u lipnju su započele s premještajem više desetaka sirijskih obitelji iz prenapučenog Al-Hola, gdje živi oko 80.000 ljudi.

U nedjelju je oko 48 obitelji, odnosno više od 200 ljudi, napustilo Al-Hol. Oni su krenuli prema svoji domovima u selima Hajine, Chaafa ili Baghouz u istočnoj provinciji Deir Ezzor, rekao je lokalni dužnosnik zadužen za podatke o raseljenim osobama, Sheikmus Ahmed.

Kazao je da je većinom riječ o djeci i ženama, no da među njima ima i muškaraca i da oni nemaju nikakve veze s IS-om.

Po Ahmedovim riječima oko 300 Sirijaca je već prošli tjedan napustilo logor te krenulo prema Deir Ezzoru, a njihovi odlasci su postali učestaliji pošto je prekinuta vojna operacija koju je Turska 9. listopada pokrenula protiv kurdskih snaga.

Kurdi kažu da im je krajnji cilj otpraviti sve Sirijce iz logora, njih ukupno 28.000.

U logorima se nalazi i oko 12.000 žena i djece stranaca, bliskih džihadistima. Kurdske vlasti pozivaju zapadne zemlje da 'preuzmu' svoje državljane, no to se događa vrlo rijetko.