PROBLEMI S KRALJEŽNICOM

Timošenko napušta zatvor zbog liječenja

22.11.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, osuđena za korupciju, bit će puštena iz zatvora u Kijevu zbog liječenja, priopćio je u utorak ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič

Janukovič je na konferenciji za novinare s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite novinarima rekao da je u kontaktu s državnim tužiteljem i relevantnim ministarstvima u vezi sa zdravstvenim stanjem svoje političke protivnice i suparnice.

'Izviješten sam da liječenje u zatvoru nije u skladu sa standardima, pa će liječenje morati biti provedeno u medicinskim ustanovama u Kijevu, bilo danas ili u idućih nekoliko dana', rekao je Janukovič.

Aktivistica za ljudska prava Nina Karpačova u ponedjeljak je posjetila 50-godišnju Timošenko, osuđenu na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i izvijestila javnost da je ona jako bolesna i da ne može ustati iz kreveta. Po njezinim riječima, problem je u lumbalnom dijelu kralježnice.

Slučaj Timošenko izazvao je napetosti između Ukrajine i EU-a. Janukovič je pod pritiskom Unije da oslobodi čelnicu oporbe koja je tijesno izgubila izbore u veljači 2010. godine. Timošenko i njezini pristaše tvrde da je njezina osuđujuća presuda politički motivirana.