OTKAZAO SASTANAK

Tihić smatra da dogovor u BiH nije moguć

01.12.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić otkazao je planirani sastanak čelnika šest najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini o uspostavi nove vlasti, jer je procijenio da nema izgleda za dogovor, prenio je u četvrtak novinarima u Sarajevu podpredsjednik SDA i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Tijekom okupljanja čelnika šest stranaka proteklog vikenda u talijanskom mjestu Cadenabbia načelno je dogovoreno da se u četvrtak ponovo nađu i pokušaju dogovoriti o uspostavi vladajuće većine.

Tihić je međutim procjenio kako dogovor nije moguć, kazao je Ahmetović na stranačkoj konferenciji za novinstvo.

Tihić smatra da i dalje postoje potpuno suprotstavljena stajališta o tome tko treba popuniti mjesta namijenjena Hrvatima u vijeću ministara BiH kao i o tome hoće li se ključne pozicije u sedamdesetak državnih agencija popunjavati prema načelu nacionalnog pariteta ili pak po omjeru koji proistječe iz popisa stanovništva iz 1991. godine.

Pregovori o uspostavi nove vlasti u BiH bezuspješno traju još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine.

Duboke političke razlike koje postoje u BiH potvrdio je ishod desete sjednice posebnog parlamentarnog povjerenstva koje je trebalo dogovoriti amandmane na ustav kako bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava po kojoj je BiH obvezna ukloniti iz tog dokumenta odredbe kojima se diskriminiraju pripadici nacionalnih manjina.

U zaključcima povjerenstva usvojenim u četvrtak zaključeno je tek kako nema suglasnosti potrebne za usvajanje ustavnih amandmana.

Ustavni amandmani trebali su osigurati mogućnost da se i pripadici nacionalnih manjina kandidiraju za članove predsjedništva BiH kao i da budu zastupljeni u domu naroda državnog parlamenta.