BIH BRANITELJI PRIJETE PROSVJEDIMA

Tihić posjetio Purdu u zeničkom pritvoru

22.02.2011 u 23:13

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić sastao se u utorak s hrvatskim braniteljem Tihomirom Purdom koji u ekstradicijskom pritvoru u Zenici čeka odluku o zahtjevu za njegovo izručenje koje je Sudu Bosne i Hercegovine dostavila Srbija

Kako je priopćeno iz središnjice SDA, susret Tihića i Purde potrajao je dvadesetak minuta, a poseban poticaj za taj susret bila je činjenica da su i jedan i drugi istodobno bili zatočeni u srbijanskom logoru.

'Došao sam kao građanin i supatnik Tihomira Purde s kojim sam zajedno bio u logoru u Sremskoj Mitrovici i gdje smo proživljavali torture poput onih kad je udarac palicom bio privilegija u odnosu na druge metode', kazao je Tihić.

Dodao je kako je došao vidjeti Purdu ne bi li ga ohrabrio da izdrži.

Tihić je istaknuo i to kako je nužno da tijela vlasti Hrvatske, Srbije i BiH postignu odgovarajuće sporazume kako se ne bi ponavljali slučajevi poput Purdina ili bosanskohercegovačkih državljana Ejupa Ganića, odnosno Ilije Jurišića, za kojima je srbijansko pravosuđe također raspisalo međunarodne tjeralice zbog navodnih ratnih zločina.

'Očekujem da u Purdinu slučaju odluka srbijanskih tijela vlasti bude zakonita, a napose pravedna. Saslušanja kojima smo bili podvrgnuti između dva 'obroka' batina bila su najteža i sve izjave dane u takvu stanju treba provjeriti', istaknuo je Tihić.

Razvojačeni branitelji iz BiH traže uspostavu vlasti i oslobađanje Purde

Koordinacijski odbor braniteljskih udruga, organizacija i saveza iz Federacije Bosne i Hercegovine, koji je u utorak zasijedao u Sarajevu, zatražio je od političkih stranaka te zemlje da u roku od deset dana postignu dogovor o uspostavi nove vlasti, a istodobno je zaprijetio masovnim prosvjedima ako bi bosanskohercegovačko pravosuđe odlučilo izručiti hrvatskog branitelja Tihomira Purdu Srbiji.

Predsjednik koordinacijskog odbora Said Kulosman izjavio je kako je strankama ostavljen rok od deset dana za postizanje dogovora o uspostavi vlasti koja mora početi žurno rješavati nagomilane probleme u zemlji, uključujući tu status razvojačenih branitelja i članova obitelji poginulih i nestalih.

'Ako ne bude vlasti u roku od deset dana, koordinacijski odbor će se ponovo sastati i odlučiti o primjeni nekih radikalnijih mjera. Ne bismo željeli da se dogodi nešto poput onoga u Egiptu ili Tunisu, no ovo je krajnje upozorenje da se pristupi konstituiranju vlasti na svim razinama', kazao je Kulosman.

BiH na novu vlast čeka još od izbora održanih 3. listopada 2010. godine kada su provedeni opći izbori, no stranke koje su na njima osvojile najveći broj glasova ni do danas nisu uspjele postići dogovor o vladajućoj koaliciji.

Koordinacija braniteljskih udruga na sarajevskom je skupu razmatrala i slučaj Tihomira Purde, koji od 5. siječnja u ekstradicijskom pritvoru u Zenici čeka odluku Suda BiH o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje zbog navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima.

Predsjednik Udruge umirovljenih i razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivan Jurčević upozorio je kako su kroz patnje kroz koje sada prolazi Tihomir Purda nepravedno već prošli brojni drugi koje je optužilo srbijansko pravosuđe te da stoga ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ne smije dopustiti da Purda bude izručen.

'U slučaju da Purda bude izručen može doći do ogromnih prosvjeda, posebice na teritoriju Federacije BiH', zaprijetio je Jurčević poručivši kako su sve hrvatske i bošnjačke udruge okupljene u koordinaciji potpuno ujedinjene oko ovih stajališta.