NAPAD ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

'Tihić je ubačeni srpski igrač'

28.05.2010 u 18:06

Bionic
Reading

Vrh Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini otvoreno je napao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića zbog navodne izdaje bošnjačkih interesa, najavivši istodobno kako će svoju potporu u izbornoj utrci za bošnjačkog člana predsjedništva BiH dati Harisu Silajdžiću

Zamjenik poglavara IZBiH Mustafa Spahić u intervjuu što ga je u petak objavio sarajevski 'Dnevni avaz' ustvrdio je kako je Tihić 'ubačeni srpski igrač', najavivši tako do sada naizjravnije miješanje islamskih vjerskih vlasti u izborni proces.


'Ubačen je da razruši SDA', izjavio je Spahić, dodavši kako mu je osoba, koju nije želio imenovati, navodno još 1996. prenijela kako je Tihić zapravo 'ubačeni srpski igrač'. Spahić je ustvrdio kako je činjenica da je Tihić postao čelnikom SDA, pošto se s dužnosti predsjednika stranke povukao Alija Izetbegović, zapravo rezultat mnogo šire urote.

U cijelu je priču umiješao i dugogodišnjeg Izetbegovićeva savjetnika za vanjsku politiku Mirzu Hajrića.'Nije nikakva slučajnost da je Mirza Hajrić došao za Alijina savjetnika iz Londona i to samo s jednim ciljem: da uvjeri Izetbegovića da ovoga (Tihića) imenuje', kazao je Spahić ustvrdivši kako je zapravo 'London mala Srbija'.

Tu teoriju urote zamjenik reis-ul-uleme BiH nije do kraja razradio, no zaključio je kako su njezin krajnji cilj Bošnjaci 'kao osnova Bosne'. Kako ne bi bilo dvojbe što je alternativa, Mustafa Spahić je kazao kako je 'u zadnje vrijeme oduševljen potezima Harisa Silajdžića'.

'To su vrlo bitni potezi', kazao je Spahić. Zamjenik poglavara Islamske zajednice je, među ostalim, Tihiću zamjerio izjavu kako su u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u svibnju 1992. doista počinjeni zločini nad nekim pripadnicima JNA.

Istodobno je i ured poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića objavio posebno priopćenje u kojemu je također osudio Tihića zbog takvih tvrdnja.'Ured reis-ul-uleme traži od svih političara da se suzdrže od kvalifikacija o ratnim događajima', stoji u priopćenju u kojemu se pak od Tihića izravno traži da se ubuduće 'sustegne od takvih komentara, ocjena i kvalifikacija'.

Opći izbori u BiH zakazani su za 3. listopada, a svoju kandidaturu za bošnjačkog člana predsjedništva BiH izrijekom je najavio samo Silajdžić. Tihić je pak ovaj tjedan kazao kako ga osobno ne zanima ta dužnost, no dodao je kako će o kandidatu SDA ipak odlučiti stranačka tijela u lipnju.