socijalna usluga

Teško do osobnih asistenata; evo što će se promijeniti za njih, a što za korisnike

07.06.2023 u 23:32

Bionic
Reading

Vlada je u Hrvatski sabor uputila konačni prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji kojim se po prvi put u Hrvatskoj uspostavlja normativni okvir usluge osobne asistencije te ona postaje socijalna usluga kojom se osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama radi vrste i stupnja invaliditeta

Predloženim zakonom uređuje se i potpora tijekom odgojno-obrazovnog procesa učenicima s teškoćama u razvoju, odnosno potpora pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika, uvjeti za priznavanje potpore, nadležnost za odlučivanje o priznavanju potpore, nadzor nad pružanjem potpore.

'Vlada RH je od prvog dana mandata u fokus stavila najranjivije skupine, posebno djecu i osobe s invaliditetom. Zakon o osobnoj asistenciji je zakon koji se čekao dugi niz godina. Zakon će biti održiv, imat ćemo kontinuitet u pružanju usluge osobne asistencije. Povećava se krug korisnika, po našim proračunima do 15 tisuća sa sadašnjih četiri tisuće korisnika koji koriste uslugu osobne asistencije. To će na godišnjoj razini biti nešto više od 170 milijuna eura. Do sada se izdvajalo 19,8 milijuna eura', rekla je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gostujući u emisiji HRT-a 'Otvoreno' u kojoj se razgovaralo o Zakonu o osobnoj asistenciji.

Osim nevladinog sektora, udruga koje su do sada pružale uslugu osobne asistencije, ona se proširuje na sve pružatelje socijalnih usluga.

'Time želimo postići rasprostranjenost diljem Hrvatske, da svatko tko je u potrebi, da koristi uslugu osobne asistencije', rekla je Mađerić.

Cijena usluge se povećava, a ona će ovisiti o poslodavcu.

'To će biti stalan radni odnos, na neodređeno. Poslodavac će odrediti minimalno 30 posto veću plaću nego što je dosad bila', rekla je Mađerić.

Damir Fatušić, glavni urednik In Portala, osoba je sa sto postotnim invaliditetom. Svakodnevno mu treba pomoć asistenta. Kaže kako je do sada imao četiri sata asistenta, a ostatak dana se morao snaći. Imao je sreću da, kako kaže, ima obitelj uz sebe. 

'Za mene je normalno da obitelj pruža podršku, ali definitivno je konačni cilj da svatko od nas ima podršku asistenta 24 sata dnevno', rekao je Fatušić.

U gotovo 20 godina, kaže, promijenio je samo dva asistenta.

'Dosta je teško naći asistenta. Za taj posao treba imati puno ljubavi, a vidjet ćemo koliko će ta nova plaća biti poticajna', ističe. 

Napominje kako je zakon novi početak, ali je daleko od sna o asistenciji od 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović složio se kako je Zakon o osobnoj asistenciji pomak. 

'Mi smo sada u Zakonu dobili mogućnost i pravo na osobnog asistenta za 15 tisuća ljudi. U Zakonu ni na koji način ne spominje radno-pravni status tih asistenata. Ništa se o tome ne zna, već će se rješavati pravilnicima', rekao je Vidović i upozorio na još jedan problem.

Kaže kako u Hrvatskoj 'odavno nema ljudi koji će za taj novac raditi bilo koji posao'. 

Povećanje koje dolazi jede inflacija. Ne možete Nepalce ili Filipince uzeti da budu osobni asistenti', poručuje.

Dodaje kako su imali svakavih iskustava s osobnim asistentima.