'otvoreno'

Piletić detaljno objasnio koliko se kome u javnim službama povećava plaća

05.06.2023 u 22:49

Bionic
Reading

Za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama već od ovog mjeseca plaće rastu od 60 do 100 eura. Pa i sudskim službenicima koji su od jutros u štrajku. Dogovor vrijedan više od 400 milijuna eura godišnje postignut je na sastanku predsjednika Vlade i nekoliko resornih ministara te više sindikata i zaposlenih u javnoj i državnoj službi. Kako je postignut dogovor i gdje je Vlada pronašla novac za povećanje plaća?

'Podsjetit ću da je u mandatu ove Vlade osnovica za plaće rasla 33%, a ako uzmemo neka ranija razdoblja to je povećanje bilo 0%. Mi želimo kao poslodavac svim svojim službenicima poručiti da u okolnostima kada smo suočeni s inflatornim pritiscima da želimo reagirati i da smo dosad reagirali. Kao što smo omogućili četiri paketa izravne pomoći svim građanima nismo zaboravili činjenicu da smo i poslodavac i da trebamo reagirati', rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostujući u emisiji HRT-a 'Otvoreno'.

Dodao je kako 'ne treba zaboraviti i činjenicu' da je Vlada kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjela reformu plaća na način da su donijeli zaključak i to stavili u sve strateške dokumente te da s 1. siječnja 2024. žele imati novi Zakon o plaćama u državnim i javnim službama.

'Da želimo donijeti dvije nove uredbe, da želimo napraviti usporediv model plaća u državnim i javnim službama i da te plaće želimo povećati. Rezultat ovog današnjeg dogovora s predstavnicima državnih i javnih sindikata stvar je našeg dogovora. Mi smo upravo završavajući pregovore za drugi dodatak temeljnog kolektivnog i kolektivnog ugovora rekli i da bez obzira na to što krećemo s pregovorima o povećanju osnovice u trećem tjednu rujna ove godine želimo otvoriti prostor za razgovore gdje želimo čuti i drugu stranu odnosno predstavnike svih sindikata.', poručio je Piletić napomijući kako je premijer imao jedan takav sastanak prije dva i pol tjedna gdje je pojedinačno, svaki sindikalni čelnik iznio što ih tišti u tom resorsu.

'I tada smo rekli da želimo donijeti cjelovito rješenje jer ovaj sad trend sindikalnih akcija, štrajkova, prosvjeda, traženje uvećanih prava kroz granske kolektivne ugovore je na određeni način parcijalno rješenje i samim time Vlada je rekla da želi sveobuhvatno donijeti jedan sveobuhvatni paket', dodao je.

Piletić je istaknuo kako su razumjeli stavove sindikata da je kasno čekati za povećanje 1. siječnja 2024. te potom donošenje uredbi.

'Mislim da je Vlada danas reagirala i poslala poruku i svojim službenicima i namještenicima da povećavamo plaću kroz ovaj model gdje će se za tri kategorije službenika i namještenika povećati plaće za 100 eura onima koji imaju koeficijent od 0,631 do 1,1, od 1,1 do 1,523, dakle 80 eura i našim službenicima i namještenicima koji imaju koeficijent od 1,530 do 1,867 za 60 eura', dodao je.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić istaknula je kako joj je drago da se situacija zatezanja odnosa spriječila, posebno jer je kraj školske godine te što je postignut dogovor koji je stvarno sindikalan.

'Bilo je evidentno da su pogotovo obrazovni sindikati, kada se prihvatila osnovica, odnosno rast osnovice 6 plus 2%, teško prihvatili. S obzirom da mi nismo bili u granskim kolektivnim pregovorima, a obrazovni radnici su znali da njihova situacija i njihov status i plaće nisu dovoljne te su bili zabrinuti za svoju egzistenciju. Upravo zato su obrazovni sindikati stavili zahtjev za 10% rastom plaća. Učinili su to i drugi sindikati', rekla je Lovrić dodajući kako su neki sindikati tražili otvaranje pregovora o osnovici, a što je bilo evidentno da Vlada ne želi, do dogovorenog roka u rujnu

Istaknula je kako joj je drago što se 'situacija zatezanja odnosa spriječila' posebice, jer je kraj nastavne godine te što je postignut dogovor.

'Upravo zato što su oni koji imaju male plaće, koji su uvijek od rasta osnovice dobivali mrvice, jer je njihova sama osnovica bila niska. A oni dobijaju tih 100 eura neto i uistinu će im pomoći da imaju plaću, ne od koje mogu dobro živjeti, nego da izađu izvan okvira te minimalne plaće, što smatram da službenici javne i državne službe sramota da imaju, s obzirom na to da je nama država poslodavac', dodala je.