'glas s istoka'

Šveđani pišu o favoritima za novog šefa NATO-a, spominju i Plenkovića

07.04.2023 u 15:01

Bionic
Reading

'Zemlje istočne i srednje Europe dugo su se osjećale zanemarenima u raspodjeli teških pozicija moći u EU-u i NATO-u. Stoga bi ovo mjesto moglo biti otvoreno za nekoga otamo', piše švedski Aftonbladet

Potkraj rujna istječe mandat glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltnebergu pa su u punom jeku nagađanja o tome tko bi ga mogao naslijediti na dužnosti. Švedski dnevnik Aftonbladet piše o tome spominjući u naslovu 'pet kandidata i jednog džokera', prenosi Danas.hr.

Među kandidatima spominju i ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Švedski list Aftonbladet ga predstavlja kao 'Glas s Istoka'. Naglašavaju kako još nema službeno objavljenih kandidatura pa je sve zasad u sferi nagađanja.

'Zemlje istočne i srednje Europe dugo su se osjećale zanemarenima u raspodjeli teških pozicija moći u EU-u i NATO-u. Stoga bi ovo mjesto moglo biti otvoreno za dugogodišnjeg rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa. Ili možda za hrvatskog premijera Plenkovića', piše Aftonbladet.

Među ostalim kandidatima spominju finsku premijerku na odlasku Sannu Marin, navodeći kako bi 'ona bila prva žena na tom mjestu' te da je vrlo popularna i ima iskustvo premijerke.

Spominje se i Danac Anders Fogh Rasmussen, ali uz napomenu kako je malo vjerojatno da se na mjestu glavnog tajnika NATO-a nađe treći Nordijac zaredom.

Drugi favorit, prema švedskom listu, aktualna je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a njezina rezerva bila bi njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Spominju se i estonska premijerka Kaja Kallas, nizozemski premijer Mark Rutte, ali i španjolski premijer Pedro Sánchez. Kao 'džokera' iz naslova, Aftonbladet spominje samog Stoltenberga koji bi, kako pišu, mogao odgoditi povratak kući u Norvešku ako se do rujna ne pojavi neki konkretna kandidatura.