POKOLJ U SAN BERNARDINU

Teroristički čin u SAD-u ili posljedica obiteljskog nasilja?

03.12.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Dvoje počinitelja najgoreg ubojstva u SAD-u unazad tri godine koji je stajao života 14 osoba u srijedu u San Bernardinu u Kaliforniji muškarac su i žena od 28 i 27 godina, ubijeni nakon napada. Muškarac je Sijed Faruk (28), američki građanin zaposlen u San Bernardinu, a bio je u pratnji 27-godišnje Tašfin Malik, čije državljanstvo nije poznato, rekao je šef policije tog grada Jarrod Burguan

Istraga još nije utvrdila što ih je nagnalo da izvrše ubojstvo. 'Ne isključujemo teroristički čin', istaknuo je on. 'Možemo reći da je dvoje ubojica' iz San Bernardina ubijeno nakon potjere, rekao je Burguan.

Sijed Faruk je 'zaposlenik okruga' San Bernardino, a radio je unazad pet godina kao stručnjak za okoliš pri ministarstvu javnog zdravstva, izjavio je šef policije. Zaposlenici te službe okupili su se na proslavi prije Božića kad je izbila pucnjava. Osumnjičeni je 'bio na proslavi i s nje ranije otišao, ljutit', rekli su očevici.

Tim tragom poveli su se agenti i došli do adrese u Redlandsu, petnaestak kilometara od San Bernardina, te otkrili sumnjivo vozilo koje su tražili. Nakon kratke potjere dvoje osumnjičenih ubijeno je, a njihovo vozilo izrešetano mecima.

Sijed Faruk i Tašfin Malik 'bili su u romantičnoj vezi', kazao je Burguan, ne navodeći jesu li bili vjenčani. U srijedu ujutro ostavili su svoje šestomjesečno dijete Sijedovoj majci, navodeći da idu kod liječnika. Do podneva, prema podacima policije, obukli su zaštitnu odjeću, naoružali se i krenuli u pokolj. Prije sumraka oboje su ubijeni u obračunu s policijom.

Ubojica rođen u SAD-u

Sijed Faruk rođen je u SAD-u, a u opisu posla u okrugu San Bernardino kao stručnjak za okoliš nadzirao je zdravstvene uvjete u restoranima i bazenima. Taj posao posljednji je put obavljao u srpnju.

Okružni šef policije Burguan rekao je da je napad očigledno bio planiran i da su osumnjičenici postavili nekoliko eksplozivnih naprava na mjestu zločina.

SueAnn Chapman, konobarica i blagajnica u restoranu brze prehrane China Doll, susrela se sa Sijedom ranije ove godine, kada je bio u nadzoru tog objekta. Nije joj se učinio neobičnim.

'Bio je prilično tih. Provjeravao je hranu i rekao da je došao jer se netko žalio... Činio se potpuno normalnim', kazala je Chapman.

Burguan je rekao da nije poznato jesu li Faruk i Malik bili vjenčani, no djelatnici Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) potvrdili su da su bili u braku.

Par je bio u braku dvije godine i imaju šestomjesečnu djevojčicu, kazao je direktor podružnice CAIR-a u Los Angelesu za Reuters. Dijete su ostavili kod Farukove majke u obližnjem gradiću Redlandsu. Nakon pokolja policajci su otišli do te kuće i ugledali par kako odlazi u crnom automobilu. Slijedili su ih do San Bernardina te su započeli obračun u kojem su osumnjičeni ubijeni.

Farukova obitelj doselila se u SAD-a s juga Azije dok se za Malik vjeruje da je iz Pakistana i da je prije dolaska u Ameriku živjela u Saudijskoj Arabiji. Farukov stariji brat bio je pripadnik američke vojske.

Sijedova majka Rafia Faruk 2006. zatražila je razvod braka od supruga koji se također zove Sijed Faruk. Kao razlog je navela višekratne slučajeve obiteljskog nasilja i prijetnje supruga da će izvršiti samoubojstvo, a u jednom slučaju njezin je sin stao između nje i supruga kako bi je spasio.