POSLJEDICE SE JOŠ ZBRAJAJU

Teodor zagadio vodu u Dubrovniku i ozlijedio više osoba

11.11.2013 u 18:48

  • +18

Razorni učinci Teodora.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Snažno nevrijeme, olujni vjetar i bura stvorili su danas brojne probleme diljem zemlje, rušeći pred sobom stabla i odnoseći krovove, pri čemu je jedan muškarac poginuo, a bilo je i ozlijeđenih osoba. Zagrebački Zavod za hitnu medicinu danas je od 8 do 11 sati imao 50-ak intervencija, a od toga je 16 bilo zbog ozljeda građana na javnim mjestima zbog nevremena u Zagrebu

Muškarac star 46 godina poginuo je kad se na njega srušilo stablo na farmi kraj Novog Marofa.

Riječki Centar za hitnu medicinu zbrinuo je prijepodne više osoba koje su teže ozlijeđene zbog udara bure, a među njima i dvojicu građevinskih radnika koji su u padu sa skele zadobili ozljede opasne po život.

U Opatiji je odlomljena grana ozlijedila troje učenika koji su zadobili ozljede kuka, kralježnice i glave, no životi im nisu ugroženi. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pozvao je škole koje trpe najjače udare bure da odgode nastavu, a u Sveučilišnom kampusu na Trsatu nastava jutros nije ni počela.

U Brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni jutros su na brodu Clipper Mars popucali konopi pa se taj brod naslonio na drugi. Četiri teglenice uspjele su brod vratiti na vez.

Na Krčkom mostu bura je poslijepodne puhala rekordnom brzinom od čak 238 kilometra na sat. U Hrvatskoj je dosad najjača bura, brzine od strahovitih 304 kilometra na sat, zabilježena 2003. godine.

Među hitnim medicinskim intervencijama u Zagrebu bila je i pružanje pomoći 43-godišnjaku koji je pao s krova i ozlijedio prsni koš, rekao je Hini dr. Marin Buljan, pročelnik terenske službe gradskog Zavoda za hitnu medicinu.

Dodao je kako su Zagrepčani pri padu ili zato što su na njih padale grane stabala, zadobili teške i lakše ozljede ruku, leđa, glave. Većina ozlijeđenih zbrinuta je u bolnicama.

U DUBROVNIKU VODA NIJE ZA PIĆE

Obilna kiša koja je noćas i jutros padala na dubrovačkom području zamutila je vodu na izvorima Omble i Palate, odakle se opskrbljuje dubrovačko područje te je vodu za piće prije uporabe potrebno prokuhati.

Voda se zamutila na području grada Dubrovnika te na području Zatona, Orašca, Trstenoga, Brsečina i Elafita, priopćilo je Javno poduzeće Vodovod iz Dubrovnika.

Prije uporabe vodu za piće potrebno je prokuhati, a može se upotrebljavati za sanitarne potrebe. Iz Vodovoda napominju da se redovito provodi dezinfekcija i kontrola vode.

Na području Dubrovnika samo tijekom prijepodneva palo je 60 litara kiše po četvornome metru što je uzrokovalo velike probleme u gradskom prometu.

Poplavljene su dvije kuće, jedna u Lapadu i jedna na Gruškoj obali te prostorije Ronilačkog kluba Orsan na Lapadskoj obali, doznaje se u Županijskom centru 112 u Dubrovniku.

VRH VODENOG VALA PROŠAO ZAGREB

Vrh vodenog vala rijeke Save prošao je kroz Zagreb, u 13 sati vodostaj je dosegnuo svoj maksimum od 330 centimetara i otad je u laganom opadanju, doznaje Hina danas u Hrvatskim vodama.

'U idućim satima očekuje se daljnje opadanje vodostaja Save u Zagrebu. Nizvodno od Zagreba očekuje se daljnji porast vodostaja te se u idućim satima očekuje proglašenje redovnih mjera obrane od poplava od Prevlake do Dubrovčaka', izjavio je Hini Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Istaknuo je kako je rijeka Kupa u Karlovcu i dalje u porastu od dvadesetak centimetara na sat (trenutačni vodostaj u 15 sati je 608 centimetara) te se očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava i za rijeku Kupu u Karlovcu, kada vodostaj premaši referentnu vrijednost od 700 centimetara.

U Hrvatskom zagorju izlili su se manji bujični potoci na području grada Zlatara i Lobora i poplavili više objekata.

'Od sutra se više ne očekuju veće količine oborina, što će pozitivno utjecati na normalizaciju i stabilizaciju vodostaja u idućim danima', najavio je Novosel.