KRIVAC LJUDSKI FAKTOR?

Tenk koji je pregazio ročnika bio tehnički ispravan

16.08.2013 u 21:04

Bionic
Reading

Na tenku M-84, kojim je u srijedu na vojnom poligonu Gašinci pregažen ročnik Marko Zalović, nije bilo tehničkog kvara i bio je potpuno ispravan, piše Jutarnji list

Tenk je rastavljen, pregledana je hidraulika, upravljačke komande i ostali dijelovi te nije ustanovljen nijedan nedostatak. Stoga su istražitelji otklonili mogućnost da je tehnički kvar uzrok tragedije, piše Jutarnji list.

Predstavnici Državnog odvjetništva i Vojne policije koji istražuju okolnosti tragedije sada su se okrenuli ispitivanju članova posade tenka. Oni bi istražiteljima trebali otkriti što se u kobnom trenutku događalo unutar tenka i zbog čega je došlo do naglog skretanja s ceste.

U tenku su bili pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan koji su se vraćali s automatskog tenkovskog strelišta gdje su obavljali gađanje.

Svi su profesionalni vojnici, a tenkom je upravljao vojnik koji je za vozača položio u lipnju. S njim je bio i instruktor. Zalović je u zasebnoj vježbi s još nekoliko kolega u rovu glumio tzv. markirante (neprijatelja) u sklopu obuke.

Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da su se dva tenka vraćala prema hangaru i nema govora da su se na toj cesti našli mimo zapovijedi.