trudnoća opasna po život

Teksašanka prisiljena hitan pobačaj obaviti u drugoj državi

12.12.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Teksašanka Kate Cox prisiljena napustiti svoju saveznu državu nakon što joj je ondje zabranjeno da prekine trudnoću iako je potencijalno opasna po njezin život i izvršiti hitan pobačaj negdje drugdje, navodi se u sudskom podnesku njezinih odvjetnika u ponedjeljak

Kate Cox, 31-godišnja majka dvoje djece iz Dallasa, trudna je više od 20 tjedana s plodom koji ima rijedak genetski poremećaj koji znači da će vjerojatno umrijeti prije rođenja ili živjeti nekoliko dana. Ako se trudnoća ne prekine, moglo bi doći do rupture maternice koja bi ugrozila njezin život i plodnost, rekli su liječnici.

Cox je tužila državu prošlog tjedna i prvo dobila pravo na pobačaj prema odluci suca u okrugu Travis. No glavni teksaški tužitelj Ken Paxton žalio se vrhovnom sudu Teksasa koji je blokirao presudu nižeg suda. Paxton je zaprijetio i kaznenim progonom liječnika koji izvrši pobačaj.

"Zbog kontinuiranog pogoršanja zdravstvenog stanja gospođe Cox i u svjetlu administrativne zabrane koju je Sud uveo 8. prosinca i prijetnji glavnog tužitelja da će provesti teksašku zabranu pobačaja protiv tužitelja u ovom slučaju, gospođa Cox je sad prisiljena potražiti liječničku pomoć izvan Teksasa", navodi se u novom podnesku. 

Teksas ima stroge zakone o pobačaju u zemlji i zabranjuje ga čak i u slučajevima silovanja ili incesta. Iako zakon u toj saveznoj državi dopušta pobačaj u slučajevima kada je majčin život u opasnosti, liječnici su rekli da je u praksi formulacija nejasna pa se mogu suočiti s pravnim posljedicama zbog provođenja medicinske procjene.