PLAN PODJELE

Tedeschi: Imamo novac za preuzimanje Podravke

Bionic
Reading

Na tvrdnje predsjednika HSSa Josipa Friščića da u Hrvatskoj nitko nema novca za preuzimanje Podravke reagirao je u šef Atlantic Grupe Emil Tedeschi koji, u razgovoru za Podravski list, tvrdi da Atlantic Grupa ima novac za tu transakciju. Istom je listu novi šef Podravke Miroslav Vitković izjavio da 'pojedini zainteresirani kupci potenciraju krizu kako bi srušili' cijenu dionica te tvrtke

Emil Tedeschi potvrdio je da o preuzimanju Podravke već vodi razgovore s Podavkinim stakeholderima i vladinim dužnosnicima.

'Smatram da nikako nije primjereno reći da u Hrvatskoj danas nitko nema sredstava ili sposobnosti za kupnju Podravke. Ima nekoliko subjekata u Hrvatskoj koji mogu ostvariti tako zahtjevnu transakciju', kaže Tedeschi i ističe kako je Atlantic stabilna i nisko zadužena kompanija koja je izlaskom na burzu prikupila značajan kapital, a rejting u poslovnim i financijskim krugovima nije joj upitan. Čelnik Atlantica čak tvrdi da je zatvaranje financijske konstrukcije lakši dio posla. Mnogo zahtjevniji dio je refinanciranje Podravke koja je u ovom času visoko zadužena kompanija. 'Mislim da je to drugi najveći izazov, a kupnja dionica tek je na trećem mjestu.'

Nova vrijednost

'Prvi i najvažniji element u toj priči jest da je posve jasno što će se raditi u kompaniji, koja je strategija, kako će se povećati prihodi i operativne marže te stvoriti nova vrijednost', naglašava Tedesch u Podravskom listui te podsjeća kako je proces ipak u rukama dioničara koji će na kraju donijeti odluku u kojem će se pravcu razvijati kompanija.

Predsjednik Uprave Miroslav Vitković referirao se na plan podjele kompanije na pet tvrtki i Atlanticov interes za preuzimanje. Prema planu podjele, koji je trebao poslužiti samo kao procjena njezine vrijednosti, Podravkina dionica ne bi vrijedila 300, već više od tisuću kuna. Upozorava, međutim, kako taj dokument nije nova strategija tvrtke niti je Uprava o tome ikad raspravljala.

'Koliko zapravo vrijedimo, znaju i oni koji bi danas jeftino kupili Podravku. Pa, ako već žele kupiti koprivničku kompaniju, neka ponude tisuću kuna po dionici pa potom neka razgovaraju s vlasnicima, a ne da kupuju po 250 ili 300 kuna', izjavio je Vitković te dodao kako 'pojedini zainteresirani kupci namjerno potenciraju krizu u Podravki kako bi joj snizili vrijednost'.

'Posljednja etapa privatizacije Podravke bit će, prije svega, politička odluka, jer je država najveći dioničar, a tvrtka je istodobno nacionalno važna zbog povezivanja primarnog poljoprivrednog sektora i prehrambene industrije',  kaže dr. Ljubo Jurčić, šef Nadzornog odbora Podravke.

'Ja sam predsjednik NO-a, ali nisam vlasnik. Naš je cilj financijska konsolidacija i restrukturiranje i ne bavimo se privatizacijskim procesima. Vlasnici, dakle, odlučuju što će sa svojim dionicama, a na državi je da procijeni hoće li i kada prodavati udjel u Podravki', zaključio je Jurčić.

Jutarnji list podsjeća da će se glavna skupština Podravkinih dioničara održati sredinom veljače i da se u utorak u Koprivnici ponovno sastaje Nadzorni odbor Podravke kako bi donio odluke o sazivu dioničarske skupštine.

Među važnijim je odlukama i utvrđivanje prijedloga novog saziva NO-a u kojem će sjediti sedam, umjesto dosadašnjih 11 članova. Mirovinski i državni fondovi imat će po dva predstavnika, a radnici, institucionalni investitori i mali dioničari po jednog. Prodaje Podravke nema dok se poslovanje ne stabilizira, tvrde predstavnici krupnih dioničara. Konce u rukama zasad drži HSS-ov čelnik Josip Friščić koji se žestoko protivi nastavku privatizacije.

No mirovinski fondovi, koji imaju 22 posto Podravkinih dionica, piše Jutarnji, već su zaprijetili kako više neće dopustiti da politika određuje što će biti s tvrtkom. Ne postignu li mirovinci i država dogovor, moguće je da mirovinski fondovi izađu iz vlasništva Podravke. Koprivničku se tvrtku pak može preuzeti i bez suglasnosti države koja drži tek 26 posto dionica.