između krka i cresa

[FOTO] Tanker pun iranske nafte tjedan dana luta Jadranom

11.05.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Prvi put od 2018,. otkako su Sjedinjene Američke Države nametnule strože sankcije Iranu, tanker s iranskom naftom nalazi se u Jadranu, kod otoka Krka, piše u srijedu Večernji list

Iako EU nije uveo embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude njome trgovati, prevoziti je ili iskrcati, kao i banke koje provode plaćanje, riskiraju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanje reputacije.

Kad su Amerikanci otkrili što prevozi, tanker s iranskom naftom je odjednom postao “vruća roba” koju nitko ne želi prihvatiti i već tjedan dana plovi Jadranom, zasad s neizvjesnom sudbinom. Prvo je 4. svibnja stigao gotovo do Omišlja, gdje je, po brodskom rasporedu, trebao iskrcati teret u Janaf. Potom je američka organizacija i lobistička skupina UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažiran tanker, i Luci Rijeka. Odmah zatim tanker, koji plovi pod zastavom Paname, se okrenuo i vratio do Jonskog mora, ali je u nedjelju ponovno krenuo u Jadran. Nešto nakon ponoći u ponedjeljak ponovno je bio na ulasku u Omišaljski zaljev, a jučer u podne nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta pokraj Janafa ili pilotske postaje između Krka i Kostrene.

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda, "ni sada ni u ranijem terminu”, a slovenska agencija Capris, koja upravlja brodom, odbija komentirati slučaj i ne želi imenovati kupca nafte i finalno odredište, a to bi, piše Večernji list, mogle biti Mađarska ili Srbija.

Voditeljica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Claire Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu koju je 2. travnja u vodama istočno od Singapura ukrcao prijenosom s broda koji je naftu ukrcao izravno s otoka Kharg u Iranu. Kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini. "Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj", kazala je.

  • +2
Tanker ARC1 Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

"Dobili smo odgovor od Janafa koji je potvrdio da 4. svibnja nisu dobili nominaciju za tanker 'Arc 1'. Otprilike 15 minuta nakon što je naše pismo poslano u Capris, tanker se okrenuo, bio je uklonjen s web stranice riječke luke i promijenio je odredište koje je sad glasilo 'Za narudžbe', s predviđenim rokom dolaska na nepoznatu lokaciju do 9. lipnja", objašnjava kronologiju Claire Jungman. Tanker je isplovio iz Jadrana, ali je 7. svibnja uplovio natrag u Jadran, a odredište mu je Omišalj. Ponovno je u registru Luke Rijeka, gdje je po novom stajalo da će biti na tankerskom sidrištu, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.