nezakonit prijevoz nafte

Iran traži objašnjenje za zapljenu tankera u Indoneziji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2021 13:01
  • Objavljeno 25.01.2021 u 12:59
MT Horse

MT Horse

Izvor: EPA / Autor: INDONESIAN MARITIME SECURITY AGE

Iran je u ponedjeljak zatražio od Indonezije objašnjenje za zapljenu tankera koji je plovio pod iranskom zastavom pošto je Džakarta objavila da je u svojim vodama zaplijenila dva tankera, pod iranskom i panamskom zastavom

Iranski brod MT Horse i panamski MT Freya sumnjiče se za nezakonit prijevoz nafte u indonezijskim vodama.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je na konferenciji za novinare da iranske vlasti i vlasnik tankera nastoje riješiti slučaj.

Tankeri, zaplijenjeni u vodama kod pokrajine Kalimantan, istragu će čekati na otoku Batamu.

Posada je pritvorena.

lasnogovornik indonezijske obalne straže rekao je da je iranski brod prekrcavao naftu na panamski, pri čemu je nešto nafte isteklo u more.

Brodovi, a riječ je o supertankerima koji mogu prevoziti do dva milijuna barela nafte svaki, skrivali su svoj identitet.

Međunarodna pomorska organizacija zahtijeva da se brodovi koriste transponderima radi sigurnog i transparentnog prometa. Posade mogu isključiti te uređaje koje prate kretanje brodova ako ocijene da su u opasnosti od piratskih napada.

Međutim, posade katkad isključuju transpondere kako bi prikrile lokaciju brodova koji obavljaju nezakonitu aktivnost.

Teheran je nerijetko bio optuživan da prikriva odredište svojih isporuka nafte tako što isključuje sustave za praćenje svojih tankera kako bi spriječio nadzor svog izvoza nafte čime krši američke sankcije.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je 2018. Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma s Iranom i nametnuo toj zemlji sankcije na izvoz nafte s tek ponekim iznimkama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!