SRPSKA NOVINSKA AGENCIJA

Tanjug mora biti privatiziran tijekom 2014.

12.12.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Srbijanska novinska agencija Tanjug neće biti transformirana u Vladin ured za komunikacije, kako je to ranije najavio visoki dužnosnik tamošnjeg Ministarstva kulture i informiranja, već mora biti privatizirana, kao i svi drugi državni mediji, do 31. prosinca 2014. godine, objavio je na svojoj internetskoj stranici beogradski list 'Danas'

Pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, list navodi kako je Ministarstvo financija u proračunu za iduću godinu predvidjelo sredstva za Tanjug samo za prvih šest mjeseci. Ako agencija ne bude privatizirana u tom razdoblju, država će morati osigurati novac i za drugu polovicu 2014. godine, tvrde neslužbeni izvori lista 'Danas'.

Zakon o javnom informiranju bi, prema najavama iz resornog ministarstva, trebao biti upućen na usvajanje do kraja godine, ali u trenutnom nacrtu zakona ne postoji dio koji se odnosi na Tanjug, piše taj list.

Taj zakon je trenutno na usuglašavanju i završnim doradama u drugim ministarstvima, nakon čega će morati pred europske dužnosnike u Bruxelles, kako bi institucije EU ocijenile koliko je sukladan europskim standardima i propisima.

Nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu kulture Dragan Kolarević, koji je smijenjen tijekom preustroja Vlade u kolovozu, najavio je ljetos da će Tanjug 'ići u vlasničku transformaciju'.

To je obveza koju je naša država prihvatila, rekao je tada Kolarević najavljujući da bi se Tanjug trebao transformirati u Vladin ured za komunikacije, po njemačkom modelu. Obavljao bi poslove od neposredne važnosti za Vladu - prikupljanje informacija iz svijeta i zemlje koje su neophodne Vladi, kao i emitiranje informacija za koje je Vlada zainteresirana da se prenose u svijetu.

'Tanjug će biti transformiran u tom smislu, a za one koji budu višak vjerojatno će biti napravljen socijalni program', rekao je Kolarević tijekom kolovoza.

Nedavno je pomoćnik ministra kulture i informiranja Saša Mirković izjavio da Nacrt zakona o javnom informiranju predviđa konačan izlazak države iz (su)vlasničkog odnosa u medijima, što se odnosi i na Tanjug, koji je u stopostotnom vlasništvu države. Najavio je da će, ako privatizacija bude neuspješna, uslijediti ponuda za besplatnu podjelu akcija zaposlenicima u agenciji.

Novinska agencija Tanjug utemeljena je kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije 5. studenog 1943. godine u Jajcu, a prvi veliki profesionalni zadatak bio je izvješćivanje domaće i svjetske javnosti o 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenje Jugoslavije održanog 29. studenog 1943. godine.

Tanjug danas dnevno emitira oko 400 informacija iz unutarnje i vanjske politike, gospodarstva, društva, kulture i sporta iz Srbije i svijeta, ima vlastiti video, fono i foto servis, te surađuje s vodećim svjetskim agencijama.

U arhivi Tanjuga pohranjeno je oko 3,5 milijuna foto-negativa i fotografija, te nekoliko milijuna tekstova i izvješća o najznačajnijim događajima u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i svijetu od Drugog svjetskog rata, odnosno od utemeljenja Tanjuga do danas.