800 POTPISA U LIPARIMA

Talijansko otočje želi se pripojiti Južnom Tirolu

10.02.2009 u 21:21

Bionic
Reading

Na Liparskom otočju u Italiji u tijeku je akcija prikupljanja potpisa za referendum koji bi omogućio pripajanje otoka Južnom Tirolu, čime bi ova sjeverna autonomna talijanska regija na granici s Austrijom dobila područja na jugu zemlje

BOLZANO - Stanovnici Lipara žele se odvojiti od Sicilije i pripojiti Južnom Tirolu (Alto Adige) zbog prometnih nevolja i nade da bi se one riješile kad bi otoci bili na sjeveru.

Pokretači akcije skupili su u Liparima, glavnom gradu Liparskog (Eolskog) otočja 800 potpisa u samo četiri sata.

Najnoviji povod pokretanja akcije strah je da bi otoci ostali bez brodskih i trajektnih veza s kopnom.

Za oko 12.000 stanovnika sedam Liparskih otoka brodske su veze jedina komunikacija s kopnom.

Talijanska je vlada obećala 46 milijuna eura za održavanje brodskih veza, između ostaloga i trajektne linije prema Napulju, izvijestio je u utorak list "Dolomiten" iz Južnog Tirola.

Unatoč tome, uskoro bi se mogle ukinuti neke linije.

Priprema referenduma nije prva spektakularna akcija otočana. Kako bi upozorili na svoju situaciju, oni su već jednom bili zaposjeli trajekt koji vozi u Napulj, žitelji mjesta Stromboli zavezali su se lancima za vulkansko grotlo a izaslanstvo otočana prosvjedovalo je i u Rimu.

Dok su otočani poručili predsjedniku regije Južni Tirol Luisu Durnwalderu da je dobro došao na otoke, on je izjavio da mu akcija "uopće nije smiješna" te izrazio nadu da mogući referendum neće naštetiti njegovoj regiji.

"Ovu se akciju može promatrati samo sa sažaljenjem, riječ je o priprostoj provokaciji i na žalost pogrešnom načinu", zaključio je Durnwalder.

Liparski otoci nalaze se u Tirenskom moru sjeverno od Sicilije.

Otočju pripada sedam nastanjenih otoka koji politički pripadaju provinciji Messina u regiji Siciliji.

Uz ribolov, proizvodnju vina malvazije (Malvasia delle Lipari) i začinskog bilja turizam je u posljednje vrijeme postao važan izvor zarade otočana. U ljetnim mjesecima broj turista na Liparskom otočju znatno je veći od broja domaćih žitelja.