ukupno 203.591

Talijanski premijer: Nema trenutnog povratka u normalu

30.04.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte branio je u četvrtak vladin oprez u popuštanju mjera i rekao da će se u postupnom otvaranju zemlje uzeti u obzir pogođenost različitih dijelova Italije koronavirusom

Conte je u obraćanju parlamentu najavio da će se u novi poticajni paket za gospodarstvo uključiti 15 milijardi eura za kompanije i 25 milijardi za plaće radnika i samozaposlene.

Karantena je uvedena 9. ožujka, a postupno će se ukidati od 4. svibnja u dogovoru s lokalnim vlastima, 'uzimajući u obzir regije gdje je epidemiološka situacija manje ozbiljna', rekao je Conte donjem domu talijanskog parlamenta.

Premijer je upozorio regije da ne ublažavaju mjere jednostrano i bez konzultacija. Kalabrija na jugu jedna je od regija koja prkosi vladi. Donijela je uredbu kojom se barovima i restoranima koji mogu osigurati stolove na terasama dopušta ponovno otvaranje.

'Vlada ne može osigurati trenutni povratak naših ranijih života u normalu', rekao je Conte. Upozorava da bi potpuno otvaranje zemlje 4. svibnja 'dovelo do eksponencijalnog i nekontroliranog rasta zaraza' i da bi gospodarske posljedice zbog drugog vala epidemije bile 'još gore'.

U Italiji je zaraženo 203.591 ljudi, a umrlo ih je 27.682, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.