ZAVRŠNA FAZA OPERACIJE

Talijani u strahu zbog sirijskog kemijskog oružja

02.07.2014 u 22:39

Bionic
Reading

Više od 1.300 tona toksičnih kemikalija utovareno je na brod američke mornarice kojim će biti prebačeno u međunarodne vode i uništeno

Međunarodna operacija uništavanja sirijskog kemijskog oružja u završnoj je fazi. Više od 1.300 tona toksičnih kemikalija pažljivo je utovareno na brod američke mornarice u južnoj Italiji kojim će biti prebačeno u međunarodne vode i uništeno.

Tijekom dana je više od 500 tona smrtonosnih kemijskih agenasa iz Sirije stiglo u talijansku luku Gioia Tauro.

Iskrcano je više od 70 kontejnera punih iperita i komponenata za proizvodnju nervnog plina sarina, a zatim prebačeno na američki brod Cape Ray usidren u blizini.

'Izbor komercijalne luke za transport smrtonosnih agenasa koji se koriste za kemijsko ratovanje zaista je neuobičajen. Još je neobičnije to što se operacija izvodi tako blizu gusto naseljenog stambenog područja', izvještava iz San Fernanda reporter Al Jazeere

Stanovnici obližnjeg gradića su u zoru mogli promatrati dolazak broda. Mnogi nisu mogli spavati zbog tog tereta.

Građane nitko ne pita

'Vrlo smo zabrinuti. Rade što žele, nas nitko ništa ne pita. Netko na visokom položaju donio je odluku i mi tu ništa ne možemo', kaže jedan mještanin.

'Ne osjećam se sigurnim. Nešto ovakvo ne događa se svaki dan. Plašim se da bi nešto moglo krenuti naopako', dodaje njegov sugrađanin.

Stanovnici se žale da ih nitko nije upoznao s detaljima operacije. Među njima je i gradonačelnik San Fernanda Domenico Madafferi.

'Nisu nam dozvolili da pratimo operaciju uživo putem interneta, kao što su obećali. To bi umirilo stanovništvo. Pokazali su da nas uopće ne poštuju', rekao je on.

Prebacivanje opasnog tereta na Cape Ray trajat će do ranog jutra. A do tada će stanovništvo San Ferdinanda nestrpljivo čekati isplovljavanje broda ka međunarodnim vodama u kojima će kemikalije biti uništene.