ZAVRŠNE RIJEČI

Miljević inzistira na sinkopi, Horvatinčić poručuje: Tomo nije onakav kako ga mediji prikazuju

08.03.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Pri samom je kraju treće suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću koja se dogodila u kolovozu 2011. u blizini Primoštena i u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, Francesco i Mariella, nakon što je Horvatinčić na njihovu jedrilicu naletio gliserom. U tijeku je iznošenje završnih riječi optužbe i obrane na Općinskom sudu u Šibeniku. Presuda sudskog vijeća pod predsjedanjem novog suca Ivana Jurišića bit će izrečena 13. ožujka u 13 sati

Optužba je ustvrdila da je Tomislav Horvatinčić nebrojeno puta prekršajno kažnjen, u osam navrata zbog prekomjerne brzine, a prilikom glisiranja nije se obazirao na sigurnost drugih.

'U žiži sezone glisirao je s 26 čvorova i nije uložio niti minimum promatranja plovidbe. Uopće nije poduzeo manevar izbjegavanja sudara nego je to učinio stradali. Mogao je vidjeti jedrilicu na temelju osmatranja...' - rekla je Irena Senečić iz DORH-a', izvještava Večernji list.

Odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik kćeri i sina poginulih Talijana, rekao je da skica koju je Horvatinčić napravio nepuna četiri sata nakon nesreće govori i o zdravstvenom stanju. 'Horvatinčić nije bio u nesvijesti jer da jest ne bi je mogao napraviti i ona odgovara svemu što je kasnije utvrđeno radarima. Skica kaže da sinkope bilo nije', konstatirao je odvjetnik, podsjećajući da je okrivljeni u početku govorio da su mu otkazale komande i nigdje nije spominjao zdravstveno stanje, a ponajmanje sinkopu.

  • +3
Čitanje završnih riječi na suđenju Tomislavu Horvatinčiću Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević ustvrdio je da pomorska skica ne može predstavljati dokaz i ne može se upotrebljavati, a ako se provede nezakonit dokaz to predstavlja tešku povredu sudskog postupka.

Kad je sud u dvojbi, takva činjenica treba biti u prilog okrivljenika, rekao je Miljević, dodajući da nalaz ne isključuje sinkopu: utvrđeno je da je Horvatinčić imao sinkopu, a ako je imao sinkopu, on je bio neubrojiv i nije kriv.

Nakon ročišta, Horvatinčić je rekao da je će biti na liniji pomaganja djeci i rodbini stradalih i da mu je cilj sastati se s djecom. 'Pišem im pisma, i vjerojatno će oni jednog dana odgovoriti i shvatiti da Tomo nije onakav kako ga mediji prikazuju', rekao je Horvatinčić.

Obrecnuo se na novinare. 'Vi imate kompletnu konstrukciju u svojim medijima i glavama onako kako da se mene okrivi i osudi, a ono što stoji u spisu i što je u naravi, o tome vrlo malo znate', rekao je Tomo.

  • +4
Tomislav Horvatinčić daje izjavu nakon prvog ročišta Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, sutkinja Maja Šupe prvo je uvjetno osudila Horvatinčića, da bi ga potom oslobodila temeljem 'sinkope'. Na trećem suđenju, prihvaćena je u spis pomorska skica u kojoj je Horvatinčić svjedočio o nesreći ne spominjući sinkopu.

Na ročištu u veljači, odvjetnik Frangeš izrazio je zadovoljstvo ispitivanjem pomorskih vještaka i ishodom rasprave jer su Brodarski institut i kapetan Ratko Marinović 'u bitnom odstupili od svojih ranijih navoda'.

'Pri tome mislim na činjenicu kako je ranije rečeno da bi do sudara dvaju brodova došlo u svakom slučaju, bez obzira na to je li kakav manevar poduzeo ili mogao poduzeti Saplietro. Saznali smo prvi put i kako je moguće da se oba plovila vide po desnom boku, što se odnosi na samo nekoliko zadnjih sekundi prije samog sraza, kad je on već bio neizbježan. Sve to skupa ne govori ništa u prilog obrani ili da bi pokojni Salpietro bilo kako bio odgovoran za nesreću', prokomentirao je ispitivanje pomorskih vještaka odvjetnik Frangeš.

Sudac Ivan Jurišić odbio je u veljači zahtjeve odvjetnika obiju strana u sporu o dodatnim vještačenjima, ispitivanjima i dokazima pa se krenulo u iznošenje obrane Tomislava Horvatinčića.

"Bio sam cijeli dan na brodu na suncu, a bilo je dosta sparno. Kao iskusni mornar koji plovi 25 godina, bio sam na timunu i vozio od tri do pet milja na sat dok se nisam udaljio od obale. Izglisirao sam na nekih 16,17 milja na sat, a na 25 milja na sat uključio sam autopilot. Sjedio sam na povišenom sjedalu i promatrao po moru, sve do trenutka kad sam čuo nekakvu čudnu grmljavinu. Iza toga se dogodilo to što se dogodilo. Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i otad se ničega ne sjećam", rekao je Horvatinčić te dodao kako - da je bio pri svijesti - sigurno ne bi dopustio da mu se talijanska jedrilica približi na 40 metara, pa i više. Rekao je da je odmah desetak puta nazvao broj 092, ali je zbog šoka zaboravio da se on više ne koristi za hitne slučajeve.

"Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koji je ulazilo more", rekao je Horvatinčić i dodao da mu je Nijemac, koji je gumenjakom došao do njih, rekao da se Talijanima na jedrilici više ne može pomoći.

Šibenik: Horvatinčić dao izjavu nakon sudskog ročišta Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

"Ubrzo je stigla pomorska policija, dali su mi dreger za alkohol koji je pokazao nula", rekao je Horvatinčić. Istaknuo je kako je antialkoholičar. "Pio sam samo neke lijekove za alergije, između ostalog i klaritin. Da nisam pao u nesvijest, nikakva se nesreća ne bi dogodila", ponovio je Horvatinčić.

Horvatinčića žalosti kad mediji o njemu govore kao o bezosjećajnoj osobi jer je u njemu "ugrađena filantropija".

Istaknuo je i svoje teško zdravstveno stanje, kako je prebolio rak kostiju i novi karcinom želuca, te da je jednom već pao u nesvijest prije pomorske nesreće, ali taj put zbog iscrpljenosti jer je neko vrijeme na građevini radio i po 16 sati na dan.

Ponovno je izrazio duboku sućut djeci poginulih Talijana. Kako je rekao, u pritvoru nakon nesreće od šoka nije spavao 30 dana i noći. "Išao sam psihijatrima i liječnicima, imam velike probleme s kralježnicom, ustanovljena mi je sinkopa, a injekcije dobivam u vrat i glavu. Od stresa sam dobio i tumor želuca", rekao je Horvatinčić.

Istaknuo je i kako ga žalosti kad mediji o njemu govore kao o bezosjećajnoj osobi jer je u njemu "ugrađena filantropija".

"Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima. Uplatio sam nekoliko milijun kuna u Zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliku", zaključio je Horvatinčić obranu.

Odvjetnik Frangeš tvrdi da je odštetu sinu i kćeri poginulih Talijana isplatila tvrtka vlasnik Horvatinčićeva broda, a on sam nije im dao ni lipe. "Baš se pitam kolika je to svota koja bi bila dovoljna da može mirno spavati. Broj žiroračuna ima, ali na njega nikad nije uplatio ni lipe", rekao je nakon rasprave Frangeš.