treće suđenje za pomorsku nesreću

Sinkopa je stara stvar, Horvatinčić ima novu dijagnozu: 'drop attack' i narcisoidnost

16.01.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Saslušanjem tri vještakinje na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno je u srijedu treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću koja se dogodila u kolovozu 2011. godine u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro nakon što je Horvatinčić na njihovu jedrilicu naletio gliserom. Nakon što ga je na prvom suđenju izvukla sinkopa, na ovom trećem suđenju pojavila se nova dijagnoza 'drop attack' ili atonički napad. Uz to, ustanovljeno je da je Horvatinčić narcisoidan i iznadprosječno inteligentan

Psiho-fizičkim stanjem kontroverznog zagrebačkog poduzetnika bavio se cijeli niz vještaka s medicinskog područja.

Dijagnoza sinkope na temelju koje je Horvatinčić oslobođen optužbi u drugom suđenju u listopadu 2017. proslavila je sutkinju Maju Šupe.

Presuda je pala i u tijeku je treće suđenje za istu nesreću.

Ponovno je Horvatinčićevo zdravstveno stanje u trenutku pomorske nesreće u centru pažnje.

Sudska vještakinja Vesna Šerić, specijalistica neurologije kazala je da 'ne može ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti koja se opisuje kao sinkopa jer u tom trenutku nije bila na mjestu događaja'.

Iz prethodne medicinske dokumentacije prije nesreće kod Horvatinčića nije postojala pojava sinkope, no navodi se dijagnoza 'drop attacka', što znači da osoba klone, pada na koljena i laktove, ali bez jasnog gubitka svijesti, što može biti indikator za sinkopalni napad.

'Drop attack je momentalni pad kada osoba padne kao pokošena i pretpostavka je za mogućnost sinkope ili pretsinkope', opisala je vještakinja Šerić medicinsku pojavu u hrvatskom jeziku poznatu kako atonični napad.

  • +5
Izjava Tomislava Horvatinčića nakon ročišta na Općinskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Atonični, astatični ili akinetični napad ili iznenadni pad (engl. Drop attacks) nagli je gubitak tonusa mišića koji dovodi do naglog padanja glave ili tijela na podlogu. Naziv "atonična napad", naknadno je uveden u medicinsku terminologiju, kako bi se pod ovim pojmom označio širok spektar iznenadnih padova sa ili bez prisutnih poznatih poremećaja koji povećavaju rizik od padova, sa ili bez provokativnog specifičnog stimulans, sa ili bez gubitka svijesti i sa ili bez značajnih osnovnih abnormalnosti.

Nije duševni bolesnik, ali je narcisoidan

Specijalistica psihijatrije Nadica Buzina također je u cijelosti ostala pri ranijem mišljenju. Potvrdila je kako Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima i kod njega nisu dijagnosticirana nekakva organska oštećenja psihe.

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba iznadprosječno intelektualnog funkcioniranja.

'To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenog tijekom vještačenja i koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegovog osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja', pojasnila je Buzina.

Dodala je da su narcistička obilježja kada osoba ima posebnu sliku o samom sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije. U prosječnoj populaciji je oko 20 posto takvih ljudi, međutim svatko od nas ima neka takva obilježja, objasnila je.