ZASTRAŠUJUĆA BRUTALNOST

Talibani objavili video: smaknuli 16 policajaca

19.07.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Talibani koji su smaknuli 16 pakistanskih policajaca jučer su objavili video o događaju. Nepobitan je to dokaz o brutalnosti onih čija će moć, kako se predviđa, samo rasti povlačenjem stranih trupa iz Afganistana

Ubojstvo pakistanskih policajaca dogodilo se u lipnju na graničnom području Dir (sjeveroistok Pakistana), ali su talibani jučer objavili video koji se, cenzuriran dakako, može pogledati na portalu LiveLeak.

Video, dug 5,36 minuta, prikazuje pakistanske policajce ruku vezanih iza leđa kako poredani slušaju talibanske povike te četvoricu talibana koji im pucaju iz kalašnjikova. Nakon strijeljanja, talibani dolaze do tijela, čuju se glasovi zapomaganja, ali egzekutori ubijaju one koji su preživjeli.

Pakistanska vojska BBC-u je izjavila da je video autentičan i da je najvjerojatnije riječ o talibanima koji su dobili prednost u dolini Suat, koji su prešli u Afganistan, ojačali i regrupirali se kako bi iz Afganistana napadali područje Pakistana.

Jučer, pak, u afganistanskoj pokrajini Herat, talibani su odrubili glave dvojici kidnapiranih koji podržavaju vlast u Kabulu, a od 33 koliko su ih oteli prošlog 11. srpnja.

Pakistanski su policajci ubijeni kao 'neprijatelji islama' odnosno jer su ubili stanoviti broj djece što talibani, kako kažu u videomaterijalu, 'osvećuju'.

Situacija u paštunskim područjima Afganistana (gdje su Paštuni oko 45 posto populacije) i Pakistana (gdje tvore 15 posto stanovništva) sve je gora, nasuprot tvrdnjama predstavnika snaga NATO-a.

Talibani, u većini Paštuni, daju do znanja da je budućnost Afganistana opet u njihovim rukama.

Leševi dvojice zaklanih vraćeni su obiteljima u selu Mugul Abad u pokrajini Farah, a mještani kažu da su to bili obični seljaci koji veze nemaju s vladom Hamida Karzaija.

Posljednje vijesti govore da je od 33 otetih 16 oslobođeno, ali se ništa ne zna za preostale kidnapirane seljake.

Nakon ubojstva bivšeg guvernera Oruzgana inače Karzaijeva savjetnika, analitičari smatraju da su se talibani opredijelili i za taktiku izoliranih ubojstava.