ŽENE BEZ PRAVA

Talibani naredili zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona u Afganistanu

04.07.2023 u 16:17

Bionic
Reading

Talibani su vlasnicama frizerskih i kozmetičkih salona širom Afganistana naredili da ih zatvore u sklopu novih ograničenja s kojima se suočavaju tamošnje žene

Glasnogovornik ministarstva poroka i vrlina BBC-ju je rekao da tvrtke imaju mjesec dana vremena da ispune odredbu, počevši od 2. srpnja kada su prvi put o njoj obaviještene. Od dolaska talibana na vlast 2021. slobode žena konstantno se smanjuju.

Tinejdžericama i ženama zabranili su pristup učionicama, teretanama i parkovima, a nedavno im je zabranjen čak i rad za Ujedinjene narode. Odredili su i način na koji se žene trebaju odijevati. Odjeća im smije otkrivati samo oči, a u slučaju da putuju na odredište dalje od 72 km, moraju biti u pratnji muškog rođaka.

Ograničenja su nastavljena unatoč međunarodnoj osudi i prosvjedima žena i aktivista koji su istupili u njihovo ime. Zatvaranje kozmetičkih salona dio je širokog spektra mjera koje su talibani nametnuli kada su zadnji put bili na vlasti - između 1996. i 2001.

No ponovno su ih počeli primjenjivati u godinama nakon invazije na Afganistan izvedene 2001. godine pod vodstvom Sjedinjenih Država.

  • +4
Talibani zabranili ženama da pohađaju fakultete Izvor: EPA / Autor: Stringer

Reagiravši na ponovno zatvaranje salona jedna je anonimna Afganistanka BBC-ju rekla da 'talibani afganistanskim ženama oduzimaju temeljna ljudska prava. Oni krše prava žena. Ovom odlukom uskraćuju ženama mogućnost da usluže druge žene. Šokiralo me kad sam čula tu vijest. Čini se da talibani nemaju nikakav politički plan osim fokusiranja na ženska tijela. Pokušavaju eliminirati žene na svim razinama javnog života'.

Kozmetički saloni ostali su otvoreni čak i nakon što su, prije dvije godine talibani ponovno preuzeli vlast nakon povlačenja američkih snaga. No izlozi takvih salona često su bili prekriveni, a fotografije žena obojene sprejem da bi im se sakrila lica.

Talibanska vlada nije objasnila što ju je potaknulo na zabranu i koje su alternative, ako uopće postoje, dostupne ženama nakon zatvaranja salona.

  • +16
Talibani slave prvu godišnjicu preuzimanja vlasti u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER