ubiru prihode

Talibani će početi isplaćivati zaostale plaće državnim službenicima

20.11.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Talibanska vlada u Afganistanu počet će od subote isplaćivati zaostale plaće državnim službenicima, a uskoro će se početi isplaćivati i mirovine, kazali su talibanski dužnosnici

Tisućama afganistanskih državnih službenika nisu isplaćene najmanje tri mjesečne plaće.

"Ministarstvo financija kaže da će, počevši od danas, svim državnim službenicima i osoblju biti isplaćene u cijelosti zadnje tri mjesečne plaće", objavio je na Twitteru glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Nije poznato odakle će se osigurati novac za to.

I prije nego su talibani u kolovozu preuzeli vlast u Afganistanu, mnogi državni službenici nisu dobili plaće tjednima.

Nakon njihova dolaska na vlast, milijarde dolara afganistanske središnje banke u inozemstvu, u SAD i Europi, zamrznut je. Strane vlade ne žele izravno financirati talibansku vladu, a pomoć su obustavile i globalne financijske institucije.

Nakon sastanka u četvrtak talibanskih dužnosnika s posebnim izaslanicima iz Njemačke i Nizozemske u Kabulu, izaslanici su izrazili spremnost da razmotre izravno plaćanje zdravstvenog i obrazovnog sektora u Afganistanu putem međunarodnih organizacija.

Drugi talibanski glasnogovornik, Inamulah Samangani, objavio je u subotu na Twitteru da talibanska vlada svakoga dana ubire sve veće prihode.

U zadnja tri mjeseca prikupljeno je 288 milijuna američkih dolara, po ministarstvu financija, istaknuo je.

Dodao je da će se uskoro nastaviti isplaćivati i mirovine.