saborske SMICALICE

Taktika oporbe: SDP pokreće opoziv Vlade u četvrtak, evo i zašto

30.10.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će SDP opoziv Vlade, najavljen još prošli tjedan, danas poslati u proceduru, doznajemo da će se to dogoditi tek u četvrtak. Na taj su se potez odlučili iz taktičkih razloga

Da se SDP odlučio malo otegnuti s puštanjem svoje inicijative u proceduru, potvrdio je za tportal predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Arsen Bauk.

'Potpise i zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi predat ćemo u četvrtak i to kako bismo otklonili mogućnost da se o tome raspravlja isti dan kada je aktualno prijepodne', kazao nam je Bauk.

Naime aktualno prijepodne, koje se održava na početku svake nove sjednice, trebalo bi biti održano sljedeće srijede. S obzirom na to da se pitanje povjerenja Vladi ili nekome od ministara, prema Poslovniku, odmah uvrštava u dnevni red, SDP-ovci žele izbjeći to da se o tome raspravlja u brzoj proceduri, odnosno na dan kada bi eventualnu raspravu o opozivu mogao zasjeniti aktualac.

Stoga to misle izbjeći slanjem zahtjeva u proceduru nekoliko dana kasnije jer Poslovnik jasno propisuje da se rasprava ne može održati prije nego protekne minimalno sedam dana od slanja u proceduru.

Prema saborskom Poslovniku, rasprava i glasanje o povjerenju moraju se održati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Jednako tako, Vlada je dužna očitovati se o zahtjevu u roku od osam dana od uvrštavanja prijedloga na dnevni red.

SDP je za svoju inicijativu zasad prikupio 31 potpis zastupnika, točno onoliko koliko je po Poslovniku potrebno za ovakvu inicijativu. Potpisi su pokrili sve oporbene stranke, osim Nezavisnih za Hrvatsku.

  • +19
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U glavnoj oporbenoj stranci odlučili su se na minimalno potreban broj potpisa kako bi u slučaju neuspjeha inicijative imali dovoljno potpisa za eventualni drugi pokušaj. Naime saborski Poslovnik propisuje da zastupnici koji su tražili opoziv ne mogu isti zahtjev podnijeti prije isteka roka od šest mjeseci od dana podnošenja prijedloga.

Iako je zasad teško povjerovati da će uspjeti prikupiti dovoljno ruku, njih 76, za opoziv, SDP-ova Sabina Glasovac u intervjuu za tportal ovaj vikend pojasnila je zašto su se odlučili na ovaj korak.

'Prilikom izglasavanja nepovjerenja ministru Zdravku Mariću omjer snaga bio je 75:75. Znamo koji su zastupnici presudili. No to što smo tada bili u manjini ne znači da nismo bili u pravu. Tome u prilog idu nove informacije koje se razotkrivaju ovih dana uz slučaj Agrokor. Odluka o zahtjevu za opoziv Vlade uslijedila je nakon što smo u četvrtak cijeli dan inzistirali da premijer dođe u Sabor i odgovori na određena pitanja. Budući da se premijer nije udostojao doći, nema nam druge nego tražiti da se sve novonastale okolnosti oko slučaja Agrokor potpuno rasvijetle. Smatramo da bi neki potezi Vlade i njezina povjerenika mogli dugoročno biti štetni za proračun, gospodarstvo i stanje u Hrvatskoj.  Vlada je izgubila kormilo i kontrolu nad sudbinom Agrokora, a uz sudbinu Agrokora je usko vezana sudbina brojnih hrvatskih građana, bez obzira jesu li oni to željeli i na to pristali. Stoga inzistiramo na odgovornosti Vlade', rekla je Glasovac za tportal.

  • +15
Sabina Glasovac Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić