A većinu PLATILI - NORVEŽANI

Tako radi Ministarstvo pravosuđa: Naknadno zidaju kat na zgradi suda, a parkinga nema ni za lijek

13.05.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu, u samom središtu grada, imat će kat više nego što je planirano. Godinu nakon početka izgradnje Ministarstvo pravosuđa spoznalo je da će sudu nedostajati prostora i zatražilo izmjenu lokacijske dozvole, što je na koncu i odobreno. Mjesta za parkiranje 350 službenika suda i višestruko više stranaka - nema, niti će ih biti

Da će u novoj zgradi splitskog suda, trenutno smještenog u ponižavajućim uvjetima nekadašnje vojarne Dračevac na kraju grada, biti usko i tijesno, znalo se još prije nekoliko godina. Čak i prije nego što je započeo neobičan projekt nazvan 'rekonstrukcija robne kuće Standa' o tome su pisali mediji, između ostalih tportal, a govorila je i predsjednica Općinskog suda Marina Boko.

Nekadašnja robna kuća u središtu Splita odabrana je jer se nalazi u blizini drugih pravosudnih institucija, a i bila je u vlasništvu države, kojoj ju je prije petnaestak godina 'uvalio' Željko Kerum u zamjenu za druge, atraktivnije nekretnine. Upravo tada suci su protjerani iz središta grada u derutnu vojarnu Dračevac.

Prije dvije godine pojavila se darovnica Kraljevine Norveške, države koja zbog pristupa europskom tržištu podupire neke projekte u članicama EU-a, pa je odlučeno tim novcem financirati novi splitski sud - s 85 posto ukupnog iznosa od 40 milijuna kuna.

Procjene su već tada govorile da će nedostajati prostora za otprilike trećinu sudaca Općinskog suda, pa se planiralo smjestiti ih u obližnju zgradu HEP-a, dok se zgradu Stande odlučilo rekonstruirati - makar je tijekom radova ona zapravo u potpunosti uklonjena. Bio je ostao tek minijaturni dio konstrukcije nekadašnjeg prizemlja, valjda kako bi se zadovoljili formalni uvjeti o rekonstrukciji umjesto nove izgradnje. Upravo iz tog razloga nova zgrada suda nije dobila podzemnu garažu, odnosno nijedno parkirališno mjesto.

  • +10
Adaptacija bivše robne kuće u Splitu u zgradu Općinskog suda Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić

Kako je doznala Slobodna Dalmacija, Ministarstvo pravosuđa i uprave zatražilo je i dobilo izmjenu lokacijske dozvole, kojom se danas neprepoznatljivoj, ali 'rekonstruiranoj' robnoj kući dodaje još jedan kat, no parkinga i dalje nema: po svemu sudeći, iskoristit će se odredba GUP-a koja predviđa mogućnost 'sklapanja ugovora s Gradom Splitom o plaćanju za sva parkirališna mjesta za koja ne može osigurati prostor na svojoj lokaciji'.

Ova odredba zamišljena je za slučajeve gradnje u konsolidiranim dijelovima grada ili u zaštićenim povijesnim cjelinama, u kojima garaže ni teoretski nije moguće izgraditi pa investitori plaćaju rješavanje problema parkiranja na najbližoj mogućoj lokaciji. No iskoristit će je i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje, eto, nije uspjelo izvesti suvisao projekt od početka do kraja. Sud će ga možda uspjeti vratiti u centar grada, no pristup njemu bit će gotovo pa nemoguć.