KAKO VJETAR PUŠE

Tako je o Sanaderu govorio Milinović

30.04.2010 u 12:09

Bionic
Reading

Ako u Hrvatskoj postoji ijedan političar na kojeg bi se mogla primijeniti ona stara 'kako vjetar puše', onda je to ministar zdravstva Darko Milinović. Radi se o čovjeku koji je ne tako davne 1990. u pismu Večernjem listu žustro branio Ivicu Račana i 'drugove iz Saveza komunista', da bi nedugo nakon toga prešao u HDZ, što je za Milinovića značilo samo jedno – postoji novi šef kojeg treba braniti od bilo kakve kritike

Nakon što je Ivo Sanader podnio ostavku na funkciju premijera i predsjednika HDZ-a, Darko Milinović se od gorljivog branitelja Sanadera od zlih jezika prometnuo u glavnog HDZ-ovog kritičara bivšeg šefa. Kako je nekad branio Sanadera, tako danas brani Jadranku Kosor, dok za samog Sanadera, zamislite čuda, više nema lijepih riječi.

Milinović je tako u razgovoru za današnji broj Jutarnjeg lista još jednom oprao bivšeg šefa Sanadera i, naravno, nahvalio aktualnu šeficu Jadranku Kosor.

Na pitanje zbog čega Sanader, dok je još bio premijer, nije želio provesti reformu zdravstva, Milinović odgovara: 'Više je radio na populizmu, a manje je mislio na budućnost Hrvatske. Sada sam naišao na političku volju jer je premijerka Kosor odlučna, a i ja sam fajter po prirodi'.

Ne tako davno Milinović je tvrdio nešto potpuno suprotno. Tako je u intervjuu Novom listu objavljenom 8. srpnja 2007, nakon što je HDZ na čelu sa Sanaderom pobijedio na izborima, Milinović rekao: 'Premijer Sanader zna staviti interes Hrvatske iznad uskostranačkih interesa.' Pri tome nije zgorega spomenuti da je Milinović, u vrijeme kad je Sanader bio premijer, tvrdio da mu 'Sanader skida kapu do poda zbog reforme zdravstva'. Je li Sanader opstruirao Milinovićevu reformu ili ga je poticao, ostalo je nejasno.

Nadalje, kad je Sanader 1. srpnja 2009. podnio ostavku na sve dužnosti i otplovio na odmor na luksuznoj jahti Malo vitra, Milinović je u razgovoru za Večernji list ustvrdio kako nije primjereno da Sanader ljetuje dok je država u krizi. No Milinović je tada, s obzirom da se radilo o vremenu između ostavke i pokušaja Sanaderovog stranačkog puča, promptno demantirao sam sebe te ustvrdio: 'Smatram primjerenim da se dr. Sanader odmara nakon 20 godina mukotrpnog rada.'

Tih dana Milinović je izrekao još jednu znakovitu rečenicu, u kojoj je unatoč sramotnom bijegu svog bivšeg šefa s najodgovornijih funkcija odlučio stati u njegovu obranu: 'Ostavka premijera Ive Sanadera nije kukavički potez ni uzmak, čovjek koji je s HDZ-om dobio sve izbore ima pravo reći da je jedan segment njegove političke karijere završen.'

Budući da je Sanader nekoliko mjeseci kasnije pao u nemilost pokušajem stranačkog puča zbog kojeg je izbačen iz HDZ-a te postao vjerojatno najomraženiji bivši član te stranke uz Ivića Pašalića, Milinović je mudro zaključio da je u tim okolnostima po nekom koga je donedavno hvalio i branio od svih napada najpametnije – pljuvati.