T-150

Britanci šalju Ukrajincima dronove koje Amerikanci nazivaju 'Amazonom na bojnom polju': Donosimo detalje o letećim dostavljačima opreme i zaliha krvi

05.05.2022 u 09:22

Bionic
Reading

Velika Britanija je najavila da će, u sklopu dodatne vojne pomoći vrijedne 300 milijuna funti, poslati Ukrajini i logističke bespilotne letjelice srednje veličine koje usred borbe i u opasnim situacijama mogu opskrbljivati postrojbe hranom, vodom, zalihama krvi, streljivom, opremom i gorivom. Riječ je o dronovima T-150 koje proizvodi britanska tvrtka Malloy Aeronautics, a evo što još znamo o tim Ukrajincima prijeko potrebnim letećim dostavljačima

Malloyev dron T-150 ima nosivost do 68 kilograma i maksimalni domet od 70 kilometara, s tim da autonomija leta iznosi 36 minuta. Dronom, koji razvija maksimalu brzinu od 30 metara u sekundi, upravlja se putem prijenosnog računala, a teret dostavlja na pozicije koje su unaprijed zadane na mapi putem pratećeg softvera.

T-150 se napaja baterijama, a razvijena je i tehnologija bežičnog punjenja tijekom samog leta. Uz to, u dron je ugrađeno osam elektromotora i isto propelera kako bi nesmetano nastavio let za slučaj da neki od njih zakažu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

T-150 može sletjeti na ranije zacrtanu poziciju ili ispustiti teret tijekom leta, a kako se radi o sklopivom dronu, čitava letjelica stane u zaštitnu kutiju za skladištenje. Dron može letjeti u svako doba dana i u svim vremenskim uvjetima, a uspješno je testiran u kišnim, vjetrovitim, snježnim i pustinjskim uvjetima.

Ove kvadrikoptere uspješno su testirali britanski marinci stacionirani na Cipru, a prije dvije godine T-150 je osvojio prvo mjesto na natjecanju za najbolji taktičko-transportni dron koje je održano pod pokroviteljstvom američkog ministarstva obrane.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iza drona T-150 stoji inžejner i bivši novozelandski pilot helikoptera Chris Malloy koji je tvrtku osnovao 2012. u blizini Londona. Tvrtka Malloy Aeronautics se bavi izradom električnih autonomnih teretnih letjelica za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL) za privatnu i vojnu upotrebu, a izrađeni su prema vojnim standardima koja jamče kvalitetu i pouzdanost.

Znajući da je transport zaliha tijekom borbi rizičan, Istraživački laboratorij američke vojske (ARL) nazvao je nedavno Malloyev T-150 ''Amazonom na bojnom polju'' koji značajno pridonosi uklanjanju rizika od opasnosti za logističke postrojbe i smanjenju vremena transporta na bojište. Proizvođač ističe da je riječ o cjenovno pristupačnom dronu, a posebno naglašava njegovu ulogu u dopremanju zaliha krvi na bojišnicu jer rezervna krv na prvoj crti obrane nije dio standardne opreme pješaštva.