OD PUTINA DO BIDENA

Svjetski čelnici čestitaju Erdoganu na izbornoj pobjedi

29.05.2023 u 00:10

Bionic
Reading

Svjetski čelnici, među njima i američki predsjednik Joe Biden, ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u nedjelju su čestitali Recepu Tayyipu Erdoganu na pobjedi u drugom krugu turskih predsjedničkih izbora

Nakon 99,8 posto prebrojanih glasova aktualni turski predsjednik ima 52,15 posto, a njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu ima 47,84 posto glasova.

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je Erdoganu na ponovnom izboru, u kratkoj objavi na Twitteru napisavši da se raduje nastavku suradnje dviju NATO saveznica „u bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima“.

  • +9
Proslava Erdoganove pobjede u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom „dragom prijatelju“, kazavši da je njegova pobjeda „prirodni rezultat njegovog nesebičnog rada“ i „jasan dokaz potpore turskog naroda vašim naporima za jačanje državnog suvereniteta i vođenju neovisne vanjske politike", prenosi Kremlj. "Visoko cijenimo vaš osobni doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisnoj suradnji u raznim područjima", dodao je Putin.

Putin je rekao da pridaje veliku važnost zajedničkim projektima kao što su turska nuklearna elektrana Akkuyu, koju gradi ruska državna energetska grupa Rosatom, te plinsko čvorište koje je Putin predložio Turskoj.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u čestitci je također napisala da se raduje nastavku izgradnje budućih odnosa. „Od strateške je važnosti i za EU i za Tursku da nastave jačati taj odnos, na dobrobit naših naroda“, napisala je Njemica.

Erdoganu je putem službenog profila čestitao i Ulf Kristersson, premijer Švedske, zemlje koja čeka tursko odobrenje za ulazak u NATO savez. „Čestitke na ponovnom izboru. Naša zajednička sigurnost je prioritet za budućnost“, napisao je.

Čelnik tog saveza Jens Stoltenberg u čestitci je napisao kako se raduje daljnjoj suradnji i pripremi NATO skupa u srpnju.

Njemački kancelar Olaf Scholz napisao je da su Njemačka i Turska bliski partneri i saveznici, da su dva gospodarstva duboko prožeta te da Berlin želi "napredak zajedničke agende novim poticajem".

Mađarski premijer čestitao je Erdoganu na njegovoj „neupitnoj pobjedi“, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je „svom dragom prijatelju“ čestitao radujući se dodatnom osnaživanju odnosa „temeljenom na međusobnom poštovanju i prijateljstvu“.

Erdoganu su, između ostalih, čestitali i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, britanski premijer Rishi Sunak, albanski premijer Albin Kurti, pakistanski premijer Shehbaz Sherif, izraelski predsjednik Isaac Herzog, francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.

Hrvatski čelnici zasad putem društvenih mreža nisu čestitali turskom predsjedniku koji je u rujnu prošle godine boravio u Hrvatskoj.