SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE

Svjedoci: Merčep nije zapovijedao u Pakračkoj poljani

25.03.2013 u 17:34

Bionic
Reading

Trojica suboraca bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa, kojemu se po zapovjednoj odgovornosti sudi za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubijanja civila 1991., posvjedočilo je da on nije bio zapovjednik postrojbe u Pakračkoj poljani

Zdenko Vugrinović i Zvonko Mutić posvjedočili su da su Tomislava Merčepa vidjeli sredinom listopada 1991. prilikom napada na selo Lovska u kojem je, kako tvrde, sudjelovao kao običan vojnik.

Vugrinović se prisjetio i da je Merčep u toj akciji ranjen, kao i da je zapovjednik u Parkačkoj Poljani bila osoba imenom Zvonko. Tvrdi i da prilikom dolaska u Parkačku Poljanu nije viđao zarobljenike.

Zarobljenike, vojnike ili civile, u Pakračkoj Poljani nije vidio ni Mutić, dok je Dalibor Broš kazao da je čuo priče o zarobljenicima u svlačionici nogometnog igrališta, ali da neposrednih saznanja o tome nema.

Merčepa je, dodao je, u Pakračkoj Poljani vidio samo jednom, a prisjetio se da su zapovjednici na tom području bili Branko Šarić zvani Kosa i Stipe Manđarelo

Na suđenju je svjedočila i tadašnja Manđarelova djevojka Višnja Iris koja je opisala kako se priključila policijskoj jedinici za posebne namjene u kojoj je bila u sanitetu. Merčepa je, tvrdi, susretala u bolnici gdje je u nekoliko navrata vodila Manđarela, ali ga nije viđala u Pakračkoj Poljani.

Prisjetila se i da je jednom prilikom tamo čuvala 12-godišnjaka koji joj je rekao da su 'svi njegovi otišli u četnike' te da mu je 'žao što nije bilo puške i za njega'.

Iako ga je na raspravu trebala dovesti policija na suđenju ni danas nije svjedočio Miro Bajramovića koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep. Njemu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.