DVA RATNA DRUGA

Svjedočenje Šeksa odgođeno zbog bolesti Glavaša

16.01.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud izvijestio je danas da se u ponedjeljak neće održati nastavak suđenja protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. zbog bolesti prvooptuženog Glavaša

Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju, u ponedjeljak je trebao, kao svjedok u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', odgovoriti na optužbe Branimira Glavaša da je u napadnutom Osijeku bio 'bog i batina' bez čijeg se znanja ništa nije moglo dogoditi. Rasprava u tom predmetu nastavit će se u srijedu, 21. siječnja prema ranije utvrđenom rasporedu, kada bi svoje iskaze trebali dati Dubravko Jezerčić i Vinko Vrbanac.

Šeks bi na prijedlog obrane trebao svjedočiti o organiziranju obrane u Osijeku 1991. i navodnim odvođenjima i likvidacijama srpskih civila. Naime, Šeks je od lipnja do rujna 1991. u Osijeku bio predsjednik regionalnoga Kriznog stožera, a zatim, nakon njegova ukinuća i Vladin povjerenik.

Bivšeg suradnika i stranačkog kolegu Glavaš je prozvao krajem 2007. na početku suđenja za ratne zločine nad srpskim civilima 1991. iznoseći na sudu svoju obranu.
'Ništa se nije moglo dogoditi bez znanja, suglasnosti i odobrenja čelnog čovjeka regionalnoga Kriznog stožera. To ne govorim da bih na nekoga prenio odgovornost, nego iznosim činjenice iz tog vremena', rekao je Glavaš, ističući kako nitko ne bi mogao povjerovati da je on zapovijedao Šeksu.

Glavaševe tvrdnje Šeks nije želio komentirati, nego je rekao da je u tijeku kazneni postupak te da bi se svaka njegova riječ mogla protumačiti na način koji nije u skladu s ulogom sudske vlasti.

Ipak, odbacujući tvrdnje da je postupak politički motiviran, kazao je da nema nikakvih informacija o Glavaševoj povezanosti s navodnim likvidacijama osječkih Srba te da vjeruje u njegovu nevinost.

Glavaš i Šeks, dugogodišnji prijatelji i politički suradnici, razišli su se nakon Glavaševa isključenja iz HDZ-a u proljeće 2005.