napad na centar za socijalnu skrb

Svjedočanstvo hrabre zaštitarke: Primio je detetkor, dignuo ga je s poda i bacio na ulazna vrata. Jedino što je meni bilo u glavi je da ga ne smijem pustiti...

08.04.2021 u 20:58

Bionic
Reading

U Novoj Gradiški je pokopana je dvoipolgodišnja djevojčica koju je majka nasmrt pretukla. Stručni nadzor koji bi trebao pokazati tko je odgovoran što je vraćena iz udomiteljske u biološku obitelj još se čeka. A u Ivanić Gradu divljački napad na Centar za socijalnu skrb. Muškarac je upao u centar, nakon što su mu oduzeta djeca, porazbijao imovinu, ozlijedio zaštitarku

Stigao je bijesan i s jasnom namjerom - obračunati se sa socijalnom radnicom koja mu je izdvojila dvoje djece iz obitelji. Na putu mu se prepriječila zaštitarka Matea. ''On me svojim tijelom ugurao u centar, ovdje negdje sam ja njega primila oko struka. Otplesali smo do stola'', opisala je incident Matea Hušnjak, za Novu TV.

Dvostruko jači muškarac Mateu je doslovce nosio, pritom je uspio i uništiti inventar. ''Primio je detetkor, dignuo ga je s poda i bacio na ulazna vrata. Nakon toga je s rukama primio plohu stola i bacio ga na zid. Sve se srušilo i potrgalo'', prisjeća se Matea. Nije popuštala.

''Jedino što je meni bilo u glavi je da ga ne smijem pustiti, jer ako dođe do nje ne znam šta će napraviti'', rekla je Matea. Nasreću, brzo se ispuhao u divljačkom pohodu. ''Izašli smo van, gospodin se naslonio uza zid, čučnuo i izgubljenim pogledom gledao u daljinu. Malo sam još pod šokom, ali dobro'', kazala je zaštitarka.

Pod šokom su i svi ostali u Centru i pitaju se: što da je bio naoružan? ''Da je bio naoružan, ja prva s vama ne bi tu razgovarala jer sam stajala cijelo vrijeme tu'', izjavila je ravnateljica CZSS Ivanić Grad Martina Cuvaj. Ravnateljica ivanićgradskog centra otvoreno poručuje: ovo je posljedica hajke i linča na socijalne radnike nakon ubojstva dvoipolgodišnje bebe u Novoj Gradiški.

''Poruke koje smo dobivali zadnjih dana zapravo smo se pribojavali da će do ovoga doći i bojimo se da na ovome neće stati, da je ovo tek početak. Zato što smo neradnici, zato što smo uhljebi, zato što smo ubojice u krajnjoj liniji'', rekla je Cuvaj.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

I u ovom centru kao glavne mane sustava ističu nedostatak ljudi, preopterećenost administracijom, nedostatak smještaja u ustanovama ili udomiteljskim obiteljima. Ministar Josip Aladrović osudio je napad i pozvao na smirivanje tenzija. Sve mane sustava iz dana u dan izlaze na vidjelo. Neke od njih i neistinite, tvrdi ministar. No demantij stiže iz zagrebačkog doma u Nazorovoj.

''Jučer i danas imamo zahtjev za smještaj 15 djece i to većina tih zahtjeva su žurna izdvajanja djece, a već jesmo na neki način prepunjeni, prekapacitirani'', istaknula je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

Socijalni radnici sada pušu i na hladno. Gdje god postoji i najmanja sumnja, popuštanja nema. Pat pozicija. Mjesta u domovima nema, a nedostaje i udomiteljskih obitelji.

''Kad nešto eskalira posljedice su strašne u vrlo kratkom vremenu. Imamo osjećaj da je sustav, dok se ne dogodi ovakva situacija, pomalo trom, a sada kada se dogodi tragedija, htjelo bi se sve napravit odjedanput. Ako imamo situaciju da u dva dana imamo 15 žurnih izdvajanja postavlja se pitanje je li se to moglo napraviti i ranije i koji način'', napomenula je Dorja Mučnjak iz udruge Adopta. Pred ministarstvom socijalne politike su veliki izazovi.