OBAVEZAN PREGLED MESA

Svinjokolja u Damatinskoj zagori u punom jeku

06.12.2010 u 20:06

Bionic
Reading

Prema podacima iz veterinarskih postaja i obiteljskih gospodarstava ove će se godine na području Zagore, odnosno samo na sinjskom i cetinskom području, pripremiti za zimu oko 24.000 utovljenih svinja prosječne težine oko 150 kilograma

Riječ je o znatnim količinama svinjskog mesa čak i više od 3.600 tona, ne računajući takvo meso u brojnim privatnim pršutanama poput onih u Hrvacama, Dugopolju, Voštanima, Kamenskom, Slivnu, Runovićima, Studencima… Usto, u kućanstvima Dalmatinske zagore će se tradicionalno obraditi i osušiti i više tona kozjeg i jarećeg mesa te bravetine, junetine i govedine.

Sve govori kako dalmatinsko zaleđe predstavlja izdašni rezervoar zdrave hrane, mesnih proizvoda, ne samo za domicilno stanovništvo nego i turiste kojih će iduće sezone u Splitu i okolici, te na Makarskoj, Omiškoj, Trogirskoj rivijeri i srednjodalmatinskim otocima, očekuje se, biti više nego prijašnjih godina.

Najviše svinja, uglavnom domaćih, na tom je području zaklano tijekom, prvog vikenda ovogodišnjeg prosinca, čemu su pogodovali i odgovarajući klimatski uvjeti – vedri prohladni dani i noći sa znatno nižim temperaturama nakon dugotrajnih obilnih kiša koje su prestale padati u petak. Svinje se nude i kupuju na tradicionalnim stočnim pazarima – primjerice u Sinju, Šestanovcu, Zadvarju, Imotskome - po cijeni od 11, 12, 15 do 16 kuna za kilogram žive vage.

Od samog početka ovogodišnje svinjokolje, koja je počela prije tjedan dana odnosno posljednjeg vikenda studenoga, do sada je obrađeno više tisuća tovljenika, od kojih su mnogi porijeklom iz ravne Slavonije. Iz sinjske i imotske veterinarske stanice upozoravaju građane da je obvezan trihineloskopski pregled svinjskog mesa prije konzumacije.

Cijena je pregleda mesa, koji traje najviše oko dva sata, 47 kuna. Voditelj sinjske veterinarske ispostave dr. Ivo Gaurina kaže kako tijekom svake godine ima nekoliko slučajeva trihinele. Ali do sada na pregledanih više tisuća uzoraka svinjskog mesa, na sreću, ta bolest nije zabilježena.

'U Zagori je zahladilo, temperature su znatno niže nego proteklih tjedana kada su ovdje padale velike kiše te je svinjokolja gotovo u punom zamahu na ovom području. Do sada je samo u veterinarskim postaji pregledano više tisuća uzoraka svinjskog mesa te ni na jednom nije otkrivena trihineloza. Obveza je svakog uzgajivača svinja, koji će svinjsko meso koristiti za svoje potrebe ili javnu potrošnju, da izvrši pregled na trihinelozu. Jer, to je zakonom, naredbom i pravilnikom određeno. Ove smo se godine i više potrudili te smo zainteresirane građene pokušali educirati putem ciljanih letaka, tiskanih u bojama, s oznakama gdje i kakav uzorak svinjskom mesa trebaju donijeti na pregled', poručuje dr. Ivo Gaurina.

Kolinje je, dakle, u punom jeku i na imotskom području gdje su veterinarski stručnjaci do sada pregledali također više tisuća svinja, pa ni ondje nije utvrđeni ni jedan slučaj trihineloze. Računa se kako će u idućih 15-20 dana na kolinje u imotskom kraju biti pripremljeno dvanaestak tisuća uhranjenih svinja, koliko i na cetinskom području.