PROBLEM SVAKOG ŠESTOG PARA

Svima puna usta demografije, a država šteka u pomoći neplodnim parovima

08.02.2017 u 17:39

Bionic
Reading

Svaki šesti par u fertilnoj dobi u Hrvatskoj suočen je s neplodnošću, odnosno sa smanjenom plodnošću (subfertilnošću) i mnogi će trebati jedan od oblika medicinski potpomognute oplodnje kako bi ostvarili roditeljstvo. Važnu ulogu u tom procesu ima Nacionalno povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju (MPO), no ono radi u krnjem sastavu, što dovodi u pitanje legalnost njegova rada i legitimitet donesenih odluka, upozoravaju iz udruge RODA (Roditelji u akciji), a iz Ministarstva zdravstva poručuju da je popunjavanje Povjerenstva u tijeku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić razriješio je pred sam kraj prošle godine pet članova Nacionalnog povjerenstva za MPO šest mjeseci nakon isteka njihova mandata i isti dan imenovao dva nova člana, što je samo šest od Zakonom predviđenih devet članova,  a to čini sve tom prilikom donesene odluke pravno upitnima, upozoravaju iz udruge RODA.

'Ponašanje Ministarstva zdravstva krajnje je neozbiljno i neprofesionalno. Donošenje odluka i zakonskih preporuka bez pravnog stručnjaka, bioetičara i predstavnika pacijenata opasna je praksa i u suprotnosti s uobičajenim načinom rada u europskim državama i smjernicama kvalitetne prakse', upozorava za tportal bivša predstavnica pacijenata u Povjerenstvu i voditeljica Rodina programa Medicinski potpomognuta oplodnja Klaudija Kordić, koja je za svoje razrješenje doznala tek prije nekoliko dana. I to nakon što je bezuspješno mjesecima, ponukana učestalim upitima i mailovima pacijenata zbog potrebnih odluka Povjerenstva za MPO za pojedine faze i postupke u liječenju neplodnosti, pokušavala kontaktirati nadležne u Ministarstvu oko rada Povjerenstva koje osniva ministar zdravstva radi sustavnog praćenja i primjene Zakona o MPO-u.

Iz Ministarstva zdravstva za tportal su potvrdili da je Kujundžić razriješio stare te imenovao nekoliko novih članova i poručili da je postupak imenovanja preostalih članova Povjerenstva u tijeku, a od Koalicije udruga u zdravstvu zatražen je i prijedlog imenovanja predstavnika udruge pacijenata u Povjerenstvu koje i u međuvremenu može djelovati ako se odazove natpolovična većina.

Podsjetimo, Nacionalno povjerenstvo za MPO prema Zakonu o MPO-u, između ostalog, odlučuje o opravdanosti prijenosa pohranjenih spolnih stanica, spolnih tkiva i zametaka te daje, odnosno uskraćuje odobrenje za uvođenje i uporabu novih postupaka medicinski pomognute oplodnje u Hrvatskoj, odobrava uvid u Državni registar MPO-a te daje preporuke, mišljenja i smjernice za izmjenu propisa na ovome području.

Izmjene zakona opsežnije od EU usklađivanja?

Međutim, Kordić podsjeća da je u Ministarstvu zdravlja prošle godine oformljena radna skupina koja se bavila izmjenama Zakona o MPO-u koji mnogim parovima znači mogućnost ili nemogućnost da postanu roditelji.

'Tadašnje moguće izmjene koje su dolazile iz Ministarstva bile su dalekosežnije nego puko usuglašavanje s regulativom EU-a i predstavljale nove restrikcije u liječenju neplodnih osoba. U tom smo trenutku srećom bili u mogućnosti takve mjere i izmjene zaustaviti, no sada bez predstavnika pacijenata u Povjerenstvu pacijenti više nisu informirani o možebitnim izmjenama ili restrikcijama koje prijete i ovakav razvoj nas plaši i zabrinjava.'

U kojem je stadiju izrada novog prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, iz Ministarstva zdravstva tportalu do zaključenja ovoga teksta nije odgovoreno.

Kad ćemo dobiti državni registar?

U Hrvatskoj je velika polarizacija liječenja neplodnosti, podsjeća Kordić: 'Imamo pacijente koji se liječe u privatnim centrima za liječenje neplodnosti i one koji idu u postupke na teret HZZO-a, uglavnom u državne bolnice. Zbog velikih financijskih restrikcija koje imamo unazad četiri godine, liječenje na teret HZZO-a zbog malog iznosa postaje uistinu liječenje s manje izgleda na uspjeh - trudnoću i živorođenu bebu - nego u privatnim ordinacijama. Štedi se uglavnom na lijekovima, što u privatnim centrima, naravno, nije slučaj.'

'Druga ne manje bitna činjenica jest ta da još nemamo Državni registar, tako da i ne znate kako koji centar uistinu radi, koliko postupaka godišnje odradi, kakva mu je stopa uspješnosti - broj trudnoća po započetom postupku, po transferu - jednostavno nemate gotovo nikakve brojke, unificiranu statistiku na nacionalnoj razini što Hrvatsku stavlja u poziciju gotovo jedine države s važećim zakonom, a bez postojanja jedinstvenog registra. Ovakva praksa izrazito je loša ne samo po pacijente već i za centre u kojima se liječi neplodnost diljem Hrvatske', upozorava Kordić.

Iz Ministarstva zdravstva tportalu je odgovoreno da je Državni registar MPO-a i dalje u fazi izrade te će biti integriran u Centralni informacijski sustav zdravstva Republike Hrvatske (CEZIH): 'U ovom trenutku uspješno je završena 1. faza pilotiranja kliničkog modula, odnosno spajanja podataka iz jedne od licenciranih MPO ustanova te se planira povezivanje MPO licenciranih ustanova na Registar.'