PRONUKLEARNI TRANSFER

U Ukrajini začeta treća beba od tri roditelja

18.01.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Jednom ukrajinskom paru koji nije mogao dobiti dijete konačno se ostvarila želja zahvaljujući metodi izvantjelesne oplodnje koja podrazumijeva sudjelovanje tri osobe

Kako piše britanski The Independent, kijevski liječnici prvi su u svijetu primijenili metodu tzv. pronuklearnog transfera, no to nije prva beba u čijem je začeću sudjelovalo troje roditelja. Naime, meksički liječnici su prošle i početkom ove godine uspješno začeli dvije bebe pomoću  genetskog materijala troje roditelja, ali je to prilikom korištena malo drugačija metoda.

Ukrajinski liječnici su, naime, oplodili jajnu stanicu majke spermom njezinog supruga, a zatim su kombinirane gene ubacili u donatorsku jajnu stanicu.

Liječnici su razvili metodu izvantjelesne oplodnje u kojoj sudjeluju tri osobe kako bi pomogli ženama kod kojih postoji opasnost da prenesu potomstvu ozbiljne genetske poremećaje, nazvane mitohondrijske bolesti. Pri tom se uzimaju jajne stanice majke s nezdravim mitohondrijama i žene donora sa zdravim mitohondrijama.

No, ovaj sustav oplodnje je poprilično kontroverzan jer nameće etička pitanja, uključujući i ono kako će se osjećati dijete koje ima DNK tri različite osobe.

Profesor Adam Balen iz Britanske udruge za borbu protiv neplodnosti kaže kako je pronuklearni transfer izrazito eksperimentalan i nije adekvatno procijenjen, niti znanstveno dokazan.

Velika Britanija je nedavno usvojila zakon koji omogućuje primjenu tzv. 'three-person IVF' za liječenje parova s mitohondrijskim bolestima, ali u Britaniji još nije rođena takva beba.