i Crocus City Hall

Svijet osudio napad u Moskvi, Ukrajinci se ograđuju od umješanosti

23.03.2024 u 12:00

Bionic
Reading

Međunarodna zajednica osudila je pucnjavu u koncertnoj dvorani Crocus City Hall blizu Moskve u petak u kojoj je prema posljednjim podacima poginulo 115 ljudi, a odgovornost za napad su preuzeli militanti Islamske države

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je "odvratan i kukavičan" teroristički napad u koncertnoj dvorani u Krasnogorsku u Moskovskoj oblasti. "Članovi Vijeća sigurnosti su naglasili potrebu da počinitelji, organizatori, financijeri i sponzori ovih zločinačkih teroristički djela snose odgovornost i budu privedeni pravdi".

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da su "slike grozne" i da ih je "teško gledati". "Naše misli će očito biti sa žrtvama ovog groznog, groznog napada", dodao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da je cijela svjetska zajednica "dužna osuditi ovaj monstruozan zločin". "Svi napori su posvećeni spašavanju ljudi", kazala je.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je rekao da "Ukrajina nije imala apsolutno ništa s ovim događajima". "Imamo potpun rat protiv ruske stajaće vojske i protiv Ruske Federacije kao zemlje. I neovisno o bilo čemu, sve će se odlučiti na bojištu".

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, rekla je da svi uključeni u ovaj zločin "moraju biti pronađeni i privedeni pravdi".

Talijanska premijera Giorgia Meloni je kazala da je "užas masakra nevinih civila u Moskvi neprihvatljiv". "Čvrsta i potpuna osuda talijanske vlade za ovaj odvratan teroristički čin", poručila je.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su slike koje dolaze iz Moskve "grozne". "Naše misli su sa žrtvama i ozlijeđenima i s ruskim narodom. Ova mrska djela moraju biti rasvijetljena".

  • +3
Crocus City Hall Moskva Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu je također reklo da treba brzo "razjasniti pozadinu" i izrazilo "najdublju sućut obiteljima žrtava".

Poljski ministar obrane Wladyslav Kosiniak-Kamysz je rekao da "neprestano nadgledaju situaciju" u vezi s pucnjavom blizu Moskve. "U kontaktu sam s glavnim stožerom poljske vojske, svim službama i našim saveznicima. Analiziramo ovu situaciju s obzirom na mogući učinak na poljsku sigurnost", rekao je ministar.

Indijski premijer Narendra Modi je rekao da njegova zemlja "snažno osuđuje odvratan teroristički napad u Moskvi". "Naše misli i molitve su s obiteljima žrtava. Indija stoji u solidarnosti s vladom i narodom Ruske Federacije u ovim trenucima žalosti".

Venezuela i Kuba također su osudile oružani napad na civile i izrazile saučešće žrtvama i narodu Rusije.

Američki republikanski senator Mitt Romney je rekao da je "namjerno gađanje i ubojstvo civila podmuklo i zlobno neovisno o počiniteljima - (ruski predsjednik Vladimir) Putin protiv Ukrajinaca ili teroristi protiv Rusa".

"Današnji masakr u Moskvi je tragičan", dodao je.

  • +10
Moskva, Crocus City Hall Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS-OFFICE / HANDOUT