crocus city hall

SAD ima podatke da je za napad u Moskvi odgovorna Islamska država

23.03.2024 u 07:20

Bionic
Reading

Sjedinjene Države imaju obavještajne podatke koji potvrđuju odgovornost Islamske države za smrtonosnu pucnjavu na koncertu u blizini Moskve, izjavila su u petak dva američka dužnosnika

Dužnosnici su rekli i da su Sjedinjene Države upozorile Rusiju posljednjih tjedana na mogućnost napada.

"Ranije ovog mjeseca, američka vlada je imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao biti usmjeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je potaknulo State Department da javno upozori Amerikance u Rusiji", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

"Američka vlada također je podijelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom 'dužnosti upozorenja'", rekla je.

Ubijeno je više od 60 ljudi, a 145 ranjeno u petak kada su maskirni naoružani napadači otvorili vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta u blizini Moskve u jednom od najsmrtonosnijih napada na Rusiju u posljednjim desetljećima.

Islamska država, militantna skupina koja je nekad imala kontrolu nad dijelovima Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za napad, objavila je agencija te skupine Amaq na Telegramu.

Veleposlanstvo SAD-a u Rusiji upozorilo je 8. ožujka da "ekstremisti" imaju neposredne planove za napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe rekle da su osujetile planiranu pucnjavu u sinagogi od strane ćelije Islamske države.

Veleposlanstvo, koje je u više navrata pozvalo sve građane SAD-a da odmah napuste Rusiju, nije dalo više detalja o prirodi prijetnje, ali je reklo da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve te biti svjesni svoje okoline.

  • +3
Crocus City Hall Moskva Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV