MERKEL I SARKOZY U NAPADU

Svijet će više 'guliti' banke?

15.06.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda o bankarskim i porezima na financijske transakcije opet su uoči skorašnjeg summita G20 oživjeli francuski predsjednik Nicholas Sarkozy i njemačka premijerka Angela Merkel nakon zajedničkog sastanka

Kako piše Reuters, njih dvoje zazvat će uvođenje dodatnih bankarskih poreza, ali u globalnom smislu, dakle, na summitu krajem lipnja u Torontu - iako su se ministri financija G20 ranije distancirali od te ideje na svojem sastanku ranije ovoga mjeseca.


Strahuju, naime, da bi uvođenje tih poreza rezultiralo samo bijegom u druga područja koja nemaju praksu oporezivanja. No sada bi situacija mogla biti drukčija ako bude globalna primjena, odnosno, porez na međunarodne financijske transakcije.

Mnoge zemlje već su zazivale slične mogućnosti, bijesne zbog silnih svota u vlasništvu zapravo poreznih obveznika uloženih u spašavanje banaka čije je neodgovorno ponašanje kumovalo financijskoj krizi, koja je započela 2008. godine.

Novac prikupljen od bankarskih poreza služio bi stvaranju financijskih zaliha iz kojih bi se pokrivali budući troškovi spašavanja banaka, a uključeni bi bili i osiguravatelji, hedge-fondovi i druge financijske institucije, predložio je MMF još prošle godine.

Tada ideja nije prošla, no Merkel Sarkozy najavili su da će obnoviti interes za tim prijedlogom i gurati snažnu financijsku regulaciju da bi oni koji stvore probleme, iste i sami rješavali.

Prema agenciji Reuters, vođe Europske unije trebale bi se u četvrtak načelno složiti oko uvođenja bankarskih poreza, čije bi detalje potom razradila Europska komisija.