UOČI ULASKA HRVATSKE

Švicarska ograničava useljavanje iz EU-a

25.04.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Švicarska će u svibnju produljiti restrikcije broja radnih dozvola za osam članica EU-a iz srednje i istočne Europe za još godinu dana, a vlada u Bernu poručila je da bi se ograničenje broja imigranata od lipnja moglo proširiti na još 17 članica Unije. Takva politika rezultat je zabrinutosti Švicaraca zbog rastućeg priljeva radnika iz siromašnijih EU članica

Iako nije članica Europske unije, Švicarska je od 1999. potpisnica sporazuma s EU o slobodi kretanja. Kada se dogovarao aranžman, Švicarska je zadržala pravo donošenja 'zaštitne klauzule' ko godišnji priljev radnika iz pojedinih država, uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku, premaši određenu kvotu. Švicarska vlada zaključila je da je 'zaštitna klauzula jedna od nekoliko mjera koje mogu učiniti imigraciju prihvatljivijom zajednici i usklađenu s njezinim potrebama'.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kritizirala je odluku Švicarske. 'Te mjere ne uvažavaju velike koristi koje slobodno kretanje ljudi donosi državljanima Švicarske i Europske unije', priopćila je Ashton.

U priopćenju se navodi da švicarske mjere krše sporazum o slobodnom kretanju.

Dužnosnici EU-a u više navrata upozoravali su Švicarsku da ne može birati samo one političke odrednice Europske unije koje joj se najviše sviđaju.

BBC-jev dopisnik iz Berna javlja da je švicarska vlada pod velikim pritiscima, kako desničarske Narodne stranke, tako i Stranke zelenih, koje se žale na 'neodrživ' broj imigranata.

Švicarsku odlikuju niska stopa nezaposlenosti, visoke plaće i sigurna valuta. Čak i prije krize eurozone, veliki broj visokokvalificiranih radnika iz Njemačke i Francuske tražili su poslove u Švicarskoj, a u posljednje dvije godine još puno ih je pristiglo iz Španjolske, Portugala i Italije.

Vlada je priopćila da je u posljednjih nekoliko godina broj došljaka u Švicarsku za do 80.000 nadmašio broj onih koji su napustili zemlju.

Podsjetimo, u Švicarskoj je prije pola godina održana vojna vježba Stabilo Due, koja vojsku priprema da može, ako to bude potrebno, brzo reagirati na interne nemire ili potencijalnu navalu izbjeglica iz Grčke, Španjolske, Italije, Francuske i Portugala.