OČEKUJU KAOS

Švicarska vojska diže pripravnost za 'euronerede'?!

17.10.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Iako Švicarska nije članica EU-a ni eurozone, njezina se vojska ubrzano priprema za nemire i navalu izbjeglica iz zemalja eurozone, piše bečki dnevnik Der Standard, a prenosi portal b92.net

Švicarska vojska podiže pripravnost, pa je prošlog mjeseca provela vojnu vježbu Stabilo Due, koja vojsku priprema da može, ukoliko to bude potrebno, brzo reagirati na interne nemire ili potencijalnu navalu izbjeglica iz Grčke, Španjolske, Italije, Francuske i Portugala!

U manevrima su sudjelovali pripadnici pješaštva, ali i vojno zrakoplovstvo i specijalne jedinice.

Ministarstvo obrane Švicarske smatra kako će njezine snage narednih godina biti potrebne jer će sigurnost u zemljama, koje su trenutno primorane na štednju, drastično pasti budući da neće imati novca za vojsku.

'Ako se te zemlje više ne budu mogle braniti, situacija u čitavoj Europi će se zaoštriti', rekao je ministar odbrane Ueli Maurer vojnom časopisu Švicarski vojnik.

Načelnik Glavnog stožera Švicarske Andre Blattman namjerava poslati zahtjev za stacioniranje dodatnih 1.600 vojnika na aerodromima, industrijskim zonama i ispred međunarodnih organizacija, tvrdi Standard.

Trenutačo švicarska vojska ima 200.000 vojnika i time je, po broju stanovnika od oko osam milijuna, najveća u Europi.