restrikcije i za oružje

Švicarci referendumom spriječili da im zemlja postane porezni raj

19.05.2019 u 15:14

Bionic
Reading

Švicarski glasači u nedjelju su na dva referenduma poduprli snažniju kontrolu nad oružjem, te prihvatili izmjene pravila sustava korporativnog oporezivanja i mirovina, pokazale su projekcije koje je objavila švicarska televizija SRF.

Po projekcijama koje je objavio institut za istraživanje javnog mnijenja gfs.bern mjera snažnije kontrole naoružanja dobila je potporu 67 posto glasača, a protiv nje bilo ih je 33 posto.

Uoči referenduma, švicarska je vlada upozorila birače da bi odbacivanje tih novih pravila moglo dovesti do isključivanja Švicarske - koja nije članica EU-a - iz šengenskog i dablinskog sustava.

To bi imalo posljedice u domeni sigurnosti i azila, ali i kada se radi o turizmu i koštalo bi švicarsko gospodarstvo nekoliko milijardi švicarskih franaka godišnje, upozorile su savezne vlasti.

One su svoje upozorenje objavile jer su najavljene restrikcije, u skladu s novim pravilima Europske unije, izazvale negodovanje među ljubiteljima oružja.

Nakon terorističkih napada u Parizu i drugdje 2015., EU je 2017. postrožila pravila o kupnji poluautomatskog oružja poput onog korištenog u tim napadima i olakšala ulazak u trag oružju u nacionalnim bazama podataka.

Inicijalni prijedlog EU-a izazvao je proteste u Švicarskoj jer je značio raskid sa švicarskom tradicijom po kojoj bivši vojnici zadržavaju svoje jurišne puške.

Stoga su švicarski pregovarači tražili i dobili neke ustupke.

Posjedovanje oružja vrlo je rasprostranjemo u Švicarskoj ali je u nedostatku saveznog registra teško reći koliko ga zaista ima.

Po ženevskom istraživačkom centru Small Arms Survey godine 2017. više od 2,3 milijuna komada oružja bilo je u rukama civila u Švicarskoj, odnosno gotovo tri na 10 stanovnika, što smješta tu zemlju na 16. mjesto svjetske liste po broju komada oružja o stanovniku.

Na drugom referendumu Švicarci su usvojili nova pravila o sustavu korporativnog oporezivanja, spriječivši ono što je ministar financija nazvao egzistencijalnom prijetnjom švicarskoj ulozi poslovnog 'huba'.

Projekcije gfs.berna pokazuju da je mjera prošla na obvezujućem referendumu sa 66 naspram 34 posto.

Prihvaćanje novih pravila bilo je ključno kako bi se spriječilo da zemlja dobije naslov poreznog raja, rekao je ministar Ueli Maurer.

Prije dvije godine, švicarskim sustavom izravne demokracije, glasači su odbacili pokušaj izmjene poreznog sustava, za koji kritičari kažu da daje zemlji nepoštenu prednost u privlačenju globalnih kompanija.

Pod pritiskom EU-a i OECD-a Švicarska je obećala ispuniti međunarodne standarde i eliminirati posebno niske porezne stope od kojih je koristi imalo 24.000 stranih kompanija smještenih u Švicarskoj.

Kako bi se otklonili strahovi da će korporacije tu mjeru iskoristiti nauštrb građana, paket ujedno povećava i godišnji doprinos u državni mirovinski sustav za 2 milijarde franaka, podizanjem doprinosa za poslodavce i radnike.