TO SE ZOVE DEMOKRACIJA

Švicarci na referendumu određuju minimalnu plaću

18.05.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Birališta u Švicarskoj otvorila su svoja vrata u nedjelju ujutro kako bi se birači mogli izjasniti na referendumu o dvije stvari: o uvođenju minimalne plaće od 22 franka po satu ili 4.000 franaka mjesečno i kupnji 22 borbena zrakoplova

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, 64 posto birača je protiv inicijative sindikata koji traže uvođenje jedinstvene minimalne plaće u Švicarskoj od 22 franka po satu (136 kuna).

I dok oko 90 posto radnika već zarađuje više od toga, zaposleni kažu da bi to prvo određivanje minimalne satnice u Švicarskoj dovelo do rasta plaća.

Pristaše uvođenja minimalne plaće kažu da je ona potrebna kako bi ljudi moglo pristojno živjeti, dok kritičari tvrde da će ona povećati troškove proizvodnje i povećati nezaposlenost jer će mladim ljudima biti teže naći posao.

Plan za kupnju novih švedskih borbenih zrakoplova tipa Gripen za švicarsko ratno zrakoplovstvo također se našao na referendumu. Vlada i parlament su složni da dio starih švicarskih zrakoplova treba zamijeniti a kritičari kažu da bi to zahtijevalo smanjenje troškova na drugim ključnim područjima kao što je obrazovanje, da švicarska ionako nije okružena neprijateljima te da će za kupovinu zrakoplova uvijek biti vremena.

Na referendumu je također i odluka o tome da se pedofilima doživotno zabrani bilo kakav dobrovoljan rad s djecom i osobama ovisnima o tuđoj skrbi.