DAN NAKON TRGA

Svi susjedi bruje o zagrebačkim prosvjedima, raspisao se i Reuters

02.06.2016 u 11:33

Bionic
Reading

O prosvjedu podrške nastavku kurikularne reforme koji je jučer poslijepodne ispunio glavni zagrebački trg građanima željnih promjena izvijestile su gotovo sve vodeće svjetske novinske agencije, ali i mediji u regiji, ponajviše srbijanski koji nisu propustili navesti kako konzervativci 'traže drukčiji pogled na povijest', osobito onu koja se dotiče tema vezanih za Domovinski rat, dodajući kako svi oni koji su dosad radili na reformi obrazovanja odbijaju takve pritiske smatrajući ih štetnim, a imaju i veliku podršku hrvatskih građana

O prosvjedima je iscrpno pisala kineska državna agencija Xinhua koja ističe kako se na središnjem zagrebačkom trgu okupilo oko 40.000 građana zahtijevajući reformu školstva, dok podrška nije izostala i u drugim gradovima diljem Hrvatske, uz zaključak kako su organizatori i sudionici skupa pod nazivom 'Hrvatska može bolje' istaknuli kako žele da u reformi školstva zadnju riječ imaju stručnjaci, a ne političari.

Agencija Reuters piše kako prosvjed održao jer je prethodna vlada lijevog centra željela modernizirati školstvo i pružiti učenicima vještine koje tržište traži pošto trenutno iz škole izlaze nepripremljeni za tržište rada.

'Čini se kako konzervativni članovi nove vlade žele svoje mišljenje oko kontroverznih socijalnih pitanja uvrstiti u obrazovne materijale. Ovaj prosvjed udarac je već poljuljanoj vladi koja bi se mogla urušiti zbog sukoba interesa prvog potpredsjednika VladeTomislava Karamarka. Nezaposlenost u Hrvatskoj doseže gotovo 16 posto, a gospodarstvo se tek počelo oporavljati nakon šest godina recesije', piše Reuters na čijem se portalu vijest o prosvjedu u Hrvatskoj našla na četvrtom najčitanijem mjestu.

Associated Press prenosi vijest o prosvjedu, navodeći kako se na Trgu bana Jelačića okupilo oko 20.000 prosvjednika, a vijest AP prenijeli su i vodeći svjetski mediji koji nisu propustili izvijestiti kako se pored Hrvatske prosvjedovalo i u New Yorku, Washingtonu i Šangaju

Pažnju prosvjedu pridao je i austrijski Kurier koji je objasnio da se prosvjedi održavaju pod geslom da je obrazovanje ključno za budućnost zemlje. List je zabilježio kako se prosvjedovalo i u Austriji, osobito u Beču te manjim mjestima u Gradišću koje nastanjuju Gradišćanski Hrvati

O prosvjedima su se raspisali i mediji u regiji, ponajviše oni srbijanski.

Srbijanski 24 sata donosi vijest o prosvjedima naslova 'Hrvatska ključa', uz objavljenu fotografiju s prosvjeda gdje jedna predškolka drži transparent s natpisom 'Na jesen krećem! Da plačem?', a za koji tvrdi da je obišao cijelu regiju. List pak nije propustio dodati kako se na prosvjedima našla i skupina antiprosvjednika koji su, navodno, imali transparente s natpisima 'Ne reformi školstva po srpskom planu Memoranduma 2'.

Beogradske Večernje novosti objavljuju vijest o prosvjedima naslova 'Dosta im je domoljublja' u kojem ističu kako je 'bespoštedni rat hrvatskih konzervativaca i onih koji traže reformu prosvjete koja bi pratila europske i svjetske tokove dostigao kulminaciju'.

'Prosvjed protiv konzervatizma u Hrvatskoj sve se više pretvara i u ogorčenje prema sadašnjoj vlasti koja je i omogućila da razni krugovi, od crkvenih nadalje, imaju utjecaj na reformu obrazovanja. Kada se zna da i u hrvatskoj vladi snažan utjecaj imaju ljudi koji pripadaju organizaciji Opusu Dei, ne čudi što novi konzervativizam uzima sve više maha. Konzervativci spominju nedostatak učenja o Bogu, ali i drugačiji pogled na povijest, u kojoj bi se prije svega obrađivale teme iz Domovinskog rata, u kojima bi se Srbi prikazali kao barbari i agresori. Svi oni koji su do sada radili na reformi obrazovanja odbijaju takve pritiske smatrajući ih štetnim, a imaju i veliku podršku građana Hrvatske', ističe se u Večernjim novostima.

Srbijanski Blic ističe kako je sinoćnji prosvjed bio najbrojniji u hrvatskoj povijesti. 

Prosvjede su popratili i slovenski mediji poput ljubljanskog Dela naslovom 'Tisuće podupiru reformu školstva', ali i sarajevski Dnevni avaz koji je objavio reportažu o prosvjedima ističući kako je pjevač Hladnog piva Mile Kekin 'zapalio Trg refrenom pjesme 'Firma' koji glasi bog, domovina, nacija, svi na pod, ovo je privatizacija'.
430918,430913,430914,430905