MISLI LI NA MILANKU OPAČIĆ?

Maras poslao oštru poruku SDP-ovcima koji ne dođu na glasanje

03.05.2017 u 09:32

Bionic
Reading

Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a, uoči sjednice Sabora, na kojoj će se glasati o ministru financija Zdravku Mariću, gostovao je u programu N1 i kazao kako će glasati

Upitan je li moguće da oporba skupi 76 ruku za opoziv ministra Marića, Maras je za N1 kazao da je to apsolutno moguće.

'Kad gledate ljude koji su se izjasnili, to je čak 78, ali naravno, jučer se Plenković trudio i pokazivao maniru HDZ-a u proteklih 20 godina, a to je da se pristupi zastupnicima i ispod stola. Pokušat će on na bilo koji način dogovoriti nekoliko zastupnika, ali mi vjerujemo da će ljudi glasati po savjesti, po osjećaju, na temelju argumenata, jer većina hrvatskih građana govori da Zdravko Marić treba otići. Ako neki klubovi budu glasali različito, to jasno signalizira da se radi o određenom dogovoru, stvarima koje nisu moralne i koje ne bi trebale biti prisutne u hrvatskoj politici", rekao je Maras.

SDP-ovac je istaknuo da ne vjeruje da će zastupnici ipak mijenjati mišljenje, posebice oni koji su se javno o tome očitovali za saborskom govornicom.

Smatra da će eventualna parlamentarna većina, koju će uspjeti skupiti premijer Andrej Plenković, biti - labava.

'To će biti labava, nikakva većina ako se sklepa 76 glasova. Ako Plenković ima 76 potpisa, onda bi trebao dati mandat na raspolaganje u Sabor, dobiti većinu, otići kod predsjednice po novi mandat. On to nema. To je toliko nategnuto. 74 zastupnika u Saboru neće ni u jednoj varijanti razmisliti da dignu ruku za Plenkovića i njegovu Vladu. Ne vidim kako Plenković misli voditi Hrvatsku u narednom periodu, siguran sam da u ovom trenutku nema parlamentarnu većinu i zato ga pozivamo da to jednostavno kaže ljudima. Tjedan dana je prošlo, a on mulja, ne govori istinu građanima', rekao je Maras.

Upitan za stanje u SDP-u, Maras je kazao da je situacija u stranci takva da je pokretanje izglasavanja nepovjerenja Mariću najozbiljnija stvar koju su pokrenuli kao parlamentarna opozicija.

'Naših 37 zastupnika će glasati kako se dogovorimo i po stavu stranke. Nema nikakvih ispričnica za nedolazak na glasanje, svi zastupnici SDP-a moraju doći. Nezamislivo je da ne dođu. Ukoliko neki zastupnik ne dođe, to je za mene nešto što bi stranački, politički bilo neoprostivo', rekao je Maras.

Kad su u pitanju mogući prijevremeni izbori, Maras je istaknuo da je SDP stranka koja je alternativa HDZ-u.

'Imamo stabilan rejting. S našim koalicijskim partnerima možemo napraviti dobar rezultat. Ne vidim zašto građani koji su glasali za SDP na prošlim izborima to ne bi napravili ponovno i zašto bi napravili po treći put istu grešku i dali povjerenje HDZ-u i Mostu. Ne vidim nijedan razlog zašto hrvatski građani ne bi dobili stabilnu parlamentarnu većinu. Svako rješenje koje će dovesti do rastezanja parlamentarne većine, to ne funkcionira', rekao je Maras.

Upitan ima li SDP pravu osobu na čelu stranke, odnosno vidi li Davora Bernardića kao potencijalnoga premijera države, Maras je potvrdno odgovorio.

'Apsolutno. Ako ga članovi SDP-a i građani mogu zamisliti kao premijera, onda ga i ja mogu zamisliti kao premijera. Razlika između SDP-a i HDZ-a je što SDP ima tim ljudi, a HDZ vodi samo jedan čovjek', rekao je Maras.